Cara Memindahkan PDF Dengan Android

Sama ada anda ingin menghantar aplikasi PDF kepada calon pekerja atau memuat turun borang pemerintahan dalam format PDF, peranti Android anda membolehkan anda melakukannya tanpa ditambat ke komputer anda. Dari sana, anda boleh menghantar dokumen tersebut ke storan awan dalam talian, telefon lain atau bahkan komputer anda, memastikan anda mempunyai banyak salinan tepat di mana anda memerlukannya.

Tanpa wayar

1

Muat turun aplikasi penjelajah fail seperti ES File Explorer, Astro File Manager atau Android File Manager yang ringkas ke Android anda. Lancarkan aplikasi dan cari PDF di telefon anda.

2

Tekan lama fail dan pilih "Share" atau "Send" dan pilih kaedah penghantaran. Mail membuka aplikasi e-mel anda, jaringan sosial individu dan aplikasi penyimpanan muncul untuk memungkinkan anda memuat naik ke Dropbox atau laman web serupa sehingga anda dapat mengirimnya ke telefon lain melalui Bluetooth.

3

Tambahkan maklumat yang diperlukan oleh aplikasi yang dibuka. Contohnya, tambahkan subjek dan penerima jika menghantar melalui e-mel. Sekiranya anda menggunakan Bluetooth, pastikan peranti lain anda mengaktifkan BlueTooth kerana memerlukan anda memilih peranti berpasangan atau membuat pasangan baru.

4

Tekan "Kirim" dalam aplikasi untuk menghantar PDF anda.

Melalui USB

1

Sambungkan Android anda ke komputer anda dengan kabel USB yang disertakan. Tunggu pemacu memuat turun, jika ini kali pertama anda melakukan tindakan ini.

2

Tarik bar status ke bawah pada telefon atau tablet anda dan pilih storan USB atau pemacu cakera sebagai jenis sambungan.

3

Buka telefon anda sebagai pemacu cakera di komputer anda. Sebagai contoh, pengguna Windows boleh membukanya sebagai pemacu huruf dari "My Computer".

4

Navigasi ke lokasi PDF di telefon anda dan pilih failnya. Klik kanan dan pilih "Potong" atau "Salin." Buka lokasi di mana anda mahu fail di komputer anda, klik kanan dan tampal PDF.