Berapa lamakah pemacu keras luaran berlangsung?

Sandaran data adalah bahagian penting dalam menjalankan pejabat kecil. Apabila komputer hancur - yang berlaku dari semasa ke semasa tidak kira betapa berhati-hatinya dengan menguruskan PC di pejabat anda - anda mungkin kehilangan semua fail dan kandungannya. Pemacu keras luaran menyediakan pilihan penyimpanan yang berguna; selalunya murah, mudah alih dan tahan lama. Tidak ada jumlah masa yang ditetapkan untuk pemacu keras luaran, walaupun anda sering dapat meramalkan kegagalannya.

Kehidupan Pemacu Keras

Beberapa cakera keras mungkin berfungsi dengan baik selama beberapa bulan dan yang lain mungkin melebihi komputer yang anda pasangkan. Pemacu keras tidak mempunyai jangka hayat yang tepat, dan ada yang gagal lebih cepat daripada yang lain kerana pelbagai sebab. Oleh kerana cakera keras terdiri daripada kepingan bergerak, kegagalan mekanikal adalah kemungkinan. Walaupun jika cakera keras berfungsi dengan baik untuk tahun pertama kehidupannya, ia mungkin akan bertahan selama beberapa tahun lagi. Kegagalan mekanikal cenderung berlaku pada awal kitaran hidup pemacu.

Isu Khusus Pemacu Luaran

Tidak seperti cakera keras di PC desktop, pemacu luaran dirancang untuk dipindahkan. Tetapi semasa memindahkan pemacu dari PC ke PC, atau dari pejabat ke pejabat, anda meningkatkan risiko ia bersentuhan dengan kelembapan atau pemacu itu tergelincir atau jatuh. Faktor-faktor ini akan mengubah jangka hayat cakera keras, kerana tumpahan dan penurunan adalah faktor biasa di mana-mana perkakasan berhenti berfungsi dengan betul. Walaupun pemacu di PC anda dilindungi dengan baik, cakera keras luaran sangat terdedah.

Peringkat Hidup Pemacu Keras

Setiap pengeluar cakera keras menguji pemacu pada sistem yang disebut masa-masa sebelum penilaian kegagalan. MTBF dihasilkan setelah beberapa siri ujian untuk beberapa cakera keras dan bertujuan untuk memberi cadangan berapa lama pemacu akan bertahan. Hard drive mempunyai jumlah perhentian dan permulaan yang hampir, yang mempengaruhi pemacu luaran lebih banyak kerana mereka mempunyai butang kuasa atau diaktifkan oleh sambungan USB. Jumlahnya berubah untuk setiap pemacu, tetapi 50,000 berhenti dan bermula adalah purata. Setiap pengeluar juga mempunyai "kadar kegagalan tahunan" yang menunjukkan berapa peratus cakera kerasnya yang mungkin gagal setiap tahun. MTFB juga dinilai berdasarkan jam, dengan jangka hayat yang diukur dalam jumlah jam penggunaan.

Masalah dengan Penilaian MTBF

Menurut kajian yang dilakukan oleh Carnegie Mellon University, penilaian MTBF sangat dibesar-besarkan. Kadar kegagalan cakera keras dilaporkan sekitar 15 kali lebih tinggi daripada yang diunjurkan oleh pengeluar. Kajian itu menunjukkan bahawa kebanyakan cakera keras berlangsung antara lima dan tujuh tahun, dan kadar kegagalan pada tahun pertama setinggi dengan pemacu berusia lima hingga tujuh tahun. Beberapa penilaian MTBF menunjukkan bahawa pemanduan akan berlangsung selama 1 hingga 1.5 juta jam, tetapi kajian Carnegie Mellon membantah ini.