Cara Menulis Pelan Tindakan Prestasi

Di banyak organisasi, kakitangan sumber manusia membantu penyelia dan pengurus dengan menulis rancangan tindakan-tindakan. Rancangan tindakan prestasi - kadang-kadang disebut sebagai rancangan peningkatan prestasi, atau PIP, adalah rancangan yang mempunyai tujuan khusus untuk pekerja yang prestasinya tidak memenuhi piawaian syarikat. Apabila penilaian prestasi tetap pekerja menunjukkan ruang untuk peningkatan yang signifikan, rancangan tindakan prestasi adalah rancangan tindakan terperinci untuk membantu pekerja kembali ke landasan.

1

Mengkaji hasil penilaian prestasi pekerja dan dokumentasi yang diandalkan oleh penyelia untuk menyiapkan penilaian prestasi pekerja untuk tempoh penilaian. Kumpulkan log produktiviti, rekod kehadiran dan tinjauan disiplin, serta penilaian diri yang diselesaikan oleh pekerja sebagai sebahagian daripada proses penilaian.

2

Berunding dengan penyelia yang menilai pekerja untuk menentukan bidang pekerja untuk diperbaiki. Kategorikan kekurangan mengikut standard prestasi dan jangkaan syarikat. Contohnya, jika pekerja tidak menghasilkan kuantiti kerja yang diperlukan untuk memenuhi jangkaan, gunakan satu bahagian rancangan tindakan-tindakan untuk mengatasi kekurangan itu. Begitu juga, jika ketidakhadiran pekerja melebihi hari maksimum yang dibenarkan - kecuali cuti peribadi atau perubatan, seperti cuti keluarga Family and Medical Act - alamatkannya secara berasingan dalam rancangan tindakan-tindakan.

3

Senaraikan bidang di mana prestasi pekerja adalah sub-par, masing-masing memberikan bahagian yang berasingan. Ikuti setiap bidang prestasi, terangkan langkah-langkah tertentu yang mesti diambil oleh pekerja untuk meningkatkan prestasinya. Sebagai contoh, jika dia seorang wakil penjualan yang mempunyai sasaran pendapatan atau kuota penjualan yang harus dicapai, hitunglah matlamat tersebut agar tidak menimbulkan keraguan tentang apa yang diperlukan untuk berjaya dalam rancangan tindakan-prestasi. Sekiranya pekerja perlu mencapai rekod kehadiran yang lebih baik, terangkan proses yang harus digunakan oleh pekerja untuk memberi amaran kepada penyelia tentang ketidakhadiran yang tidak dijangka dan jika ada jenis dokumentasi yang diperlukan untuk kembali bekerja setelah ketiadaan, seperti nota doktor.

4

Tetapkan tarikh susulan untuk menilai semula prestasi pekerja dan masukkannya ke dalam rancangan. Sekiranya anda yakin pekerja hanya memerlukan 30 hari untuk bertambah baik, cadangkan mesyuarat susulan untuk membincangkan pencapaian dan kemajuan setiap 10 hari. Sekiranya 60 hari adalah masa yang lebih sesuai untuk menyaksikan peningkatan, cadangkan pertemuan susulan dengan pekerja setiap dua minggu.

5

Terangkan akibat tidak memenuhi matlamat rancangan prestasi-tindakan. Mungkin tidak bijaksana untuk menunjukkan akibat daripada tidak mencapai tonggak tertentu. Ini kerana dapat dibayangkan bahawa seorang pekerja mungkin gagal memenuhi satu atau dua tonggak dalam rancangan tersebut tetapi melengkapkan rancangan aksi-prestasi dengan warna-warna terbang. Oleh itu, atasi akibat daripada tidak memenuhi keseluruhan matlamat prestasi. Dalam situasi yang serius, selalunya ia merupakan rancangan tindakan-prestasi yang merupakan langkah terakhir sebelum penamatan. Sekiranya kegagalan memenuhi matlamat rancangan akan mengakibatkan penamatan, pastikan dokumen rancangan tersebut menyatakan dengan jelas.