Cara Menangani Pembohong Patologi di Tempat Kerja

Berurusan dengan pembohong patologi di tempat kerja tidak pernah menjadi tugas yang menggembirakan. Situasi itu mungkin tidak akan terungkap sepenuhnya sehingga beberapa waktu berlalu dan orang yang kelihatan sebagai pekerja yang ideal bertukar menjadi apa-apa. Mempelajari cara menangani pembohong di tempat kerja bukanlah tugas yang mudah dan membuangnya dari pekerjaan anda mungkin juga tidak mudah. Untuk melindungi syarikat anda secara sah dan umum, ada tindakan khusus yang boleh dan harus anda lakukan.

Tentukan Keterukan

Tentukan seberapa parah masalah sebenarnya. Sebilangan pembohong patologi membatasi pembohongan mereka kepada perkara kecil yang tidak penting untuk fungsi syarikat secara keseluruhan. Mengatakan, "Seseorang terus mencuri bekalan dari meja saya" padahal, pada hakikatnya, dia sendiri salah meletakkan atau kehilangannya, tidak sama dengan mengatakan, "Bos mengatakan kepada saya bahawa dia menganggap pekerjaan anda tidak berkualiti." Beberapa pembohongan lebih menjengkelkan daripada memudaratkan. Namun, jika pembohongan itu teruk dan memberi kesan atau boleh memberi kesan kepada syarikat, maka ia harus ditangani secepat mungkin.

Hadapi Pembohong Kompulsif secara tertutup

Hadapi orang itu secara tertutup. Memanggil pekerja secara terbuka kerana berbohong bukanlah idea yang baik, dan merupakan idea yang sangat buruk ketika menangani pembohong patologi yang akan memutarbalikkan semua fakta dan pada hakikatnya, membantah hujah anda. Semua konfrontasi harus dilakukan secara tertutup dan jika boleh, minta izin pekerja untuk merakam perjumpaan. Ini akan membantu melindungi anda secara sah sekiranya anda memutuskan untuk memecat pekerja tersebut. Biarkan dia tahu bahawa kejujuran adalah satu-satunya polisi syarikat anda dan bahawa dia tidak boleh meneruskan tingkah laku ini jika dia ingin terus bekerja dengan syarikat anda.

Dokumen Contoh Pembohongan

Mendokumentasikan semua kejadian berbohong atau berprestasi buruk. Nota-nota ini harus dimasukkan ke dalam fail kakitangan pekerja dan harus memperincikan apa yang berlaku. Segala aduan yang diterima dari pekerja lain juga harus didokumentasikan dan dimasukkan ke dalam fail. Pastikan untuk memasukkan nama pekerja, tarikh dan masa yang tepat dari pelanggaran dan perincikan apa yang berlaku, tetapi lakukan dengan cara yang tidak sopan. Mendokumentasikan secara fakta dan bukannya secara emosi.

Bercakap dengan Sumber Manusia

Biarkan jabatan Sumber Manusia anda tahu apa yang sedang berlaku. Dapatkan nasihat mereka mengenai apa yang harus anda lakukan, kerana mereka mungkin telah menangani perkara ini dalam situasi sebelumnya. Mereka juga cenderung mengetahui tentang undang-undang pekerjaan dalam kes seperti itu, dan jika tidak, mereka tahu di mana harus mencari tahu. Tanyakan apakah merujuk pekerja untuk kaunseling adalah pilihan yang baik dan apakah faedah kesihatan syarikat akan membayar kosnya. Walaupun pembohong patologi sejati mungkin tidak dapat berubah, pekerja anda mungkin dapat dibantu. Dokumen bahawa pekerja dirujuk untuk kaunseling, termasuk tarikhnya. Sekiranya dia pergi untuk kaunseling, sertakan tarikh dia menjalani terapi dan hasilnya, jika ada.

Pertimbangkan untuk Memecat Pekerja

Keluarkan pekerja jika perlu. Setelah anda mendokumentasikan masalah dan menentukan bahawa pembohongan pekerja itu memberi kesan negatif kepada syarikat, mungkin bagi semua pihak yang terlibat adalah kepentingan terbaik bagi orang tersebut untuk mencari pekerjaan di tempat lain. Sekiranya dia berusaha untuk "merata" dengan mencemarkan reputasi syarikat atau bahkan mengajukan tuntutan, anda akan menyediakan dokumentasi dan laporan anda untuk memastikan syarikat anda tetap jelas.

Yakinkan rakan sekerja dan Hapuslah Kesalahpahaman

Selesaikan kekeliruan yang mungkin ditimbulkan oleh rakan sekerja mereka. Pembohong patologi dapat memutarbalikkan fakta sehingga rakan sekerja mungkin keliru tentang apa yang benar dan apa yang sebenarnya berlaku. Sekiranya anda telah memecat pekerja tersebut, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mengadakan perjumpaan berkumpulan dengan rakan sekerja mereka untuk membersihkan salah tanggapan, terutama fakta yang telah dipalsukan oleh pembohong. Luruskan fakta mengenai semua masalah yang mungkin dipersoalkan tanpa menyalahkan pekerja yang dipecat. Sebagai contoh, bukannya mengatakan, "Dia mengatakan bahawa dia diberitahu bahawa pengurusan merancang untuk memotong kakitangan menjadi separuh," katakan saja, "Saya ingin membersihkan beberapa kesalahpahaman yang mungkin anda dengar. Pengurusan tidak merancang pemotongan kakitangan besar. " Lakukan perkara yang sama untuk semua pembohongan lain yang telah diedarkan.Walaupun anda tidak dapat menjelaskan secara terperinci mengenai keadaan di sekitar penembakan mereka, anda boleh membuat catatan lurus dan memberitahu pekerja anda bahawa orang tersebut telah dilepaskan.