Kepentingan Kod Pakaian untuk Profesionalisme

Anda pernah melihat gambar lama tempat kerja di mana lelaki memakai topi dan pakaian yang kemas dengan kotak saku, dan wanita memakai selang dan tumit tinggi, tersekat dengan rok dan gaun yang dipasang dengan sempurna. Anda juga pernah melihat foto ruang kerja berteknologi moden di mana ia kelihatan percuma untuk semua setakat kod pakaian. Pilihan terbaik terletak di suatu tempat di tengah. Pentingnya kod berpakaian untuk profesionalisme sama banyaknya dengan pilihan untuk pakaian yang sesuai.

Membuat Perpaduan Tempat Kerja

Piawai majikan untuk kod berpakaian mewujudkan standard untuk perpaduan visual. Ini membolehkan pekerja merasa menjadi sebahagian daripada kumpulan dan memberi kepercayaan kepada semua orang untuk mencapai satu tujuan. Ia juga benar bahawa jika seseorang berpakaian seperti itu adalah memasak di pantai sementara yang lain mengenakan jas dan tali leher akan ada sedikit rasa janggal.

Sudah tentu, pekerja mempunyai hak untuk mengekspresikan diri melalui pakaian mereka - tetapi dengan cara yang sama, demikian juga tempat kerja, dan tempat kerja berhak untuk menyatakan bagaimana mereka mahu perniagaan mereka muncul. Sama ada disengajakan atau tidak, bagaimana kita berpakaian menghantar mesej. Terserah kepada pekerja untuk memastikan bahawa mesej yang disampaikan oleh penampilan mereka adalah bahawa mereka adalah sebahagian daripada syarikat.

Mencerminkan Matlamat dan Visi Syarikat

Pekerja adalah wakil tempat kerja mereka. Matlamat dan visi syarikat ditunjukkan dalam siapa yang dipilihnya untuk disewa. Piawaian untuk pakaian profesional berbeza-beza dari industri ke industri, jadi terserah pada setiap tempat untuk memilih peraturannya sendiri. Walaupun seseorang bekerja di pejabat dengan interaksi menghadap ke depan yang sangat sedikit, peraturan umum adalah setiap orang harus berpakaian seolah-olah pelanggan mereka dapat datang melalui pintu pada bila-bila masa.

Anda tidak pernah tahu siapa yang akan anda temui yang akan memberi kesan kepada urusan perniagaan. Kesan orang secara semula jadi berdasarkan visual, jadi bagaimana anda memilih berpakaian menjadikan ingatan positif atau negatif terhadap anda, yang seterusnya menimbulkan konotasi dengan syarikat anda.

Memandangkan standardnya sangat berbeza, bagaimana anda tahu cara berpakaian? Meminta bahagian sumber manusia syarikat anda atau merujuk buku panduan pekerja adalah permulaan. Terdapat juga peraturan lama "Berpakaian untuk pekerjaan yang anda inginkan, bukan pekerjaan yang anda miliki." Melarang itu, apa saja panduan untuk kod pakaian profesional yang tepat untuk mana-mana industri?

Cara Berpakaian untuk Profesionalisme

Keselesaan : Memakai pakaian yang tidak sesuai - sama ada terlalu ketat atau terlalu longgar atau tidak sesuai untuk jenis badan anda - harus selalu dielakkan. Sekiranya anda tidak selesa, ini akan menjadikan hari kerja anda sangat mengerikan. Cari sesuatu yang sesuai dengan luaran dan dalaman anda.

Kesopanan : Sekiranya ragu-ragu, tutup mulut. Kasut, skirt atau gaun kaki tertutup di bawah lutut, tidak ada seluar pendek, lengan ke pergelangan tangan dan bahu yang terdedah semuanya adalah peraturan praktikal yang baik. Sekalipun kelihatan kejam, ia benar-benar membayar kesalahan jika tidak berhati-hati. Pada dasarnya, jika anda memakainya semasa percutian di pantai, ia mungkin tidak boleh dipakai di pejabat.

Rambut, solek dan aksesori : Ini menjadi lebih sukar. Beberapa syarikat tidak peduli jika anda mempunyai mohawk ungu tetapi peduli dengan tindikan wajah. Berhati-hatilah dengan cara berpakaian pekerja syarikat anda yang ada, dan bertanya-tanya untuk memastikannya.

Kepentingan kod berpakaian untuk profesionalisme tidak boleh dilebih-lebihkan. Ekspresi peribadi harus seimbang dengan perhatian terhadap peraturan syarikat. Untuk menjadi profesional sejati adalah menghormati peraturan pakaian anda di tempat kerja sama seperti menghormati kemahiran anda di bidang anda.