Cara Menyekat Pelabuhan pada Pautan D

Terdapat dua cara untuk menyekat port pada penghala D-Link. Anda boleh menggunakan tetapan Virtual Server atau Port Forwarding. Tetapan port Pelayan Maya perlu dikonfigurasi satu demi satu, sedangkan Port Forwarding membolehkan anda menyekat banyak port sekaligus. Kedua-duanya dapat digunakan untuk satu komputer atau peranti rangkaian, atau untuk menyekat port pada semua perangkat dalam rangkaian. Secara lalai, penghala D-Link sudah menyekat lalu lintas yang tidak diminta ke semua port, namun, jika seseorang di rangkaian anda menggunakan aplikasi jalur lebar tinggi, seperti aplikasi memuat turun peer-to-peer, menutup port sepenuhnya dapat berguna.

Pelayan Maya

1

Buka tetingkap penyemak imbas Web baru dan ketik "192.168.0.1" di bar alamat. Ini adalah alamat IP penghala D-Link. Taipkan nama pengguna dan kata laluan anda di ruangan yang diperlukan. Sekiranya anda belum mengubahnya, nama pengguna lalai adalah "Pentadbir" dan tidak ada kata laluan.

2

Klik tab "Lanjutan" di bahagian atas tetingkap, kemudian pilih "Pelayan Maya" di menu sebelah kiri.

3

Taipkan nama untuk port atau kumpulan port yang akan anda blok dalam bidang Name, seperti "Blocked Ports", atau sebab mengapa anda menyekatnya. Setiap peraturan yang anda tambahkan ke halaman ini membuat Pelayan Maya baru dan masing-masing mesti mempunyai nama yang unik.

4

Taipkan nombor port di medan Port Dalaman untuk menyekat lalu lintas keluar. Taipkan nombor port di medan Port Luar untuk menyekat lalu lintas masuk.

5

Klik menu lungsur "Protokol". Pilih "UDP" untuk menyekat trafik Protokol Datagram Pengguna sahaja, atau "TCP" untuk menyekat trafik Protokol Kawalan Penghantaran sahaja. Sekiranya ragu, pilih "Kedua-duanya" untuk memilih kedua protokol.

6

Klik menu lungsur "Jadual". Pilih "Never" untuk menyekat port.

7

Klik menu lungsur "Nama Komputer" dan pilih komputer di rangkaian anda untuk menyekat akses hanya ke komputer tersebut. Sebagai alternatif, anda boleh menaip alamat IP komputer tersebut di medan teks Alamat IP. Biarkan bidang ini kosong untuk menyekat port untuk semua komputer di rangkaian.

8

Klik "Simpan Tetapan."

Penghantaran Pelabuhan

1

Buka tetingkap penyemak imbas Web baru dan ketik "192.168.0.1" di bar alamat untuk mengakses penghala D-Link. Taipkan nama pengguna dan kata laluan anda di ruangan yang diperlukan. Sekiranya anda belum menukar nama pengguna lalai, itu adalah "Pentadbir" dan tidak ada kata laluan.

2

Klik tab "Lanjutan" di bahagian atas layar, lalu klik "Port Forwarding" di menu sebelah kiri.

3

Taipkan nama untuk peraturan port anda di medan Nama. Taipkan port yang anda mahu blok dalam bidang teks TCP dan UDP. Untuk menetapkan rangkaian port, gunakan tanda hubung, seperti "44-100" untuk memblokir port 44 hingga 100. Gunakan koma untuk memisahkan port tanpa julat. Anda juga dapat menggunakan rentang dan koma, seperti "44-100, 102," dan sebagainya.

4

Sekat port untuk satu komputer dengan memilih komputer tersebut di menu drop-down "Computer Name". Tetapkan jadual ke "Tidak Pernah." Ini bermaksud port tersebut tidak akan dapat diakses oleh komputer tersebut.

5

Sekat port untuk semua komputer di rangkaian dengan memilih alamat IP yang tidak ada di rangkaian anda. Taipkan alamat IP ini di medan Alamat IP. Pilih "Sentiasa" di menu Jadual. Semua lalu lintas untuk port yang dipilih akan diteruskan ke peranti yang tidak ada di rangkaian anda, sehingga menyekat akses ke semua komputer.

6

Klik "Simpan Tetapan."