Apakah Cukai Pendapatan yang Diterima?

Kepemimpinan syarikat menerapkan pelbagai strategi dan taktik untuk menghasilkan wang, mematuhi undang-undang, mengendalikan pembaziran dan menghentikan kebuntuan operasi yang mungkin timbul sesekali. Sebahagian daripada usaha untuk pematuhan peraturan terletak pada kesediaan untuk melaporkan data fiskal yang tepat dan membayar cukai pendapatan - mencatat penghasilan cukai pendapatan sesuai dengan peraturan perakaunan.

Petua

Hutang cukai pendapatan adalah wang pengembalian cukai yang diterima oleh perniagaan dari IRS serta agensi hasil negeri dan perbandaran.

Apakah Cukai Pendapatan yang Diterima?

Hutang cukai pendapatan adalah wang yang diharapkan syarikat dari Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri serta agensi hasil negeri, daerah dan perbandaran. Anggaplah itu sebagai wang tunai yang harus dibayar oleh kerajaan kepada pembayar cukai korporat atau individu yang telah menghantar lebih banyak wang daripada yang perlu dibayar. Sebagai contoh, pengawal syarikat mengira bahawa hutang fiskal berjumlah $ 1 juta pada akhir tahun. Selama tahun ini, perniagaan telah membuat pembayaran setiap suku tahun berjumlah $ 1.2 juta. Hasilnya, rekod syarikat akan menunjukkan jumlah penerimaan cukai pendapatan sebanyak $ 200,000, atau $ 1,2 juta tolak $ 1 juta.

Apakah Kepentingan Cukai Pendapatan yang Diterima?

Mengira dan memantau jumlah wang yang diharapkan perniagaan dari pihak berkuasa fiskal adalah latihan pengurusan kewangan, inisiatif yang membolehkan ketua jabatan menjalankan aktiviti yang cekap dan menggunakan dana operasi dengan bijak. Memandangkan pentingnya elemen fiskal dalam kegiatan syarikat, kepemimpinan atasan dapat mempekerjakan pakar untuk merumuskan strategi perencanaan cukai yang mencukupi, untuk mematuhi undang-undang tanpa melanggar bank korporat dan membuat kes organisasi ke forum regulator yang lebih besar. Pakar cukai termasuk akauntan awam yang disahkan, ejen berdaftar IRS, perancang kewangan dan akauntan cukai.

Tunjukkan Cukai yang Boleh Dipulihkan dalam Kunci Kira-kira

Catatan jurnal untuk mencatatkan pengembalian cukai melibatkan debit akaun perbelanjaan cukai pendapatan dan mengkreditkan akaun tunai. Dalam leksikon kewangan, mengreditkan wang tunai - akaun aset - bermaksud mengurangkan wang syarikat. Apabila bendahari dalaman menentukan bahawa perniagaan telah mengirim lebih banyak dolar cukai kepada pihak berkuasa daripada yang berkenaan, penjaga buku mendebitkan akaun belum terima cukai pendapatan dan mengkreditkan akaun perbelanjaan cukai pendapatan.

Hutang cukai pendapatan adalah akaun jangka pendek kerana perniagaan menjangkakan akan menerima bayaran balik dalam 12 bulan akan datang; jika tidak, ia adalah sumber jangka panjang. Aliran piutang tunai dan cukai pendapatan ke dalam penyata kedudukan kewangan, juga disebut sebagai penyata keadaan kewangan atau kunci kira-kira.

Personel dan Teknologi

Kepemimpinan korporat bergantung pada pasukan profesional yang berdedikasi untuk mengesan data fiskal, memulihkan pendapatan cukai, memulihkan hutang lapuk dan memulakan proses pengadilan terhadap pembayar cukai yang tidak patuh. Kakitangan ini termasuk akauntan kewangan, akauntan cukai, pengurus kewangan, pakar belanjawan dan penasihat cukai. Untuk melaksanakan tugas dengan mahir, profesional ini menggunakan alat teknologi canggih - seperti perisian pengurusan piutang dan pengurusan hutang, komputer kerangka utama, program pencarian atau pencarian maklumat, perisian analisis kewangan dan aplikasi pengurusan dokumen.