Cara Menghubungkan Camcorder Sony Hi8 ke PC

Malangnya, menyambungkan camcorder Sony Hi8 ke kebanyakan PC bukanlah proses plug and play yang mudah. Kamkorder ini merakam video analog ke kaset kecil dan tidak mengeluarkan isyarat digital yang mudah ditangkap oleh komputer anda. Walaupun sebilangan komputer berorientasikan media mempunyai perkakasan tangkapan video analog yang terpasang, kebanyakan memerlukan anda menambahkan pada peranti rakaman video. Nasib baik, mereka berpatutan dan mudah didapati dan boleh disambungkan ke komputer anda melalui USB.

1

Pasang peranti penangkap analog anda di komputer anda dengan mengikuti arahan pengeluar.

2

Sambungkan kabel video dan audio ke camcorder Sony Hi8 anda. Sekiranya kedua-dua peranti tangkapan dan kamera anda menyokongnya, gunakan kabel S-Video empat pin bulat untuk membawa gambar video. Anda harus membeli kabel ini secara berasingan jika tidak disertakan dengan peranti rakaman video anda. Untuk membawa audio, sambungkan kabel audio atau audio / video kamera anda. Pada beberapa camcorder Sony Hi8, anda akan menggunakan kabel audio dan video gabungan yang mempunyai palam 3.5mm yang anda masukkan ke dalam bicu mini "A / V Out" kamera anda. Model lain menggunakan output plug phono. Dalam contoh ini, sambungkan salah satu atau dua kabel yang dipasang dengan fonono ke output audio, bergantung pada sama ada camcorder anda mono atau stereo. Anda juga boleh menyambungkan kabel video komposit phono-pluged tambahan ke output Video jika anda tidak menggunakan sambungan S-Video.

3

Sambungkan kabel video ke input video pada peranti rakaman anda. Sekiranya anda menggunakan kabel S-video, putarnya sehingga keempat-empat pin sesuai dengan lubang di slot, kemudian pasangkannya. Dengan kabel komposit, anda hanya boleh memasukkannya.

4

Sambungkan kabel audio atau kabel ke input pada peranti penangkap anda. Oleh kerana ia adalah palam phono, anda hanya boleh memasukkannya, tetapi berhati-hati dengan warna yang sama. Sekiranya anda hanya mempunyai satu kabel audio tetapi anda mempunyai digitizer stereo dengan dua input audio, sambungkan kabel audio ke input saluran kiri putih atau hitam.

5

Mulakan perisian peranti tangkapan anda.

6

Hidupkan kamera anda dan pasangkannya dalam mod main balik. Tekan butang "Main" untuk mula bermain dan segera tekan butang "Jeda" untuk menjeda gambar.

7

Tekan butang "Rakam" dalam perisian rakaman video anda, kemudian mulakan semula mainan semula kamera anda.

8

Tekan butang "Berhenti" fizikal pada kamera anda dan klik butang perisian "Berhenti" pada perisian tangkapan anda apabila anda selesai merakam video.