Melakukan Pembayaran pada Baki Belum Bayar Akaun

Baki hutang akaun anda adalah jumlah wang yang anda berhutang kepada pembekal yang telah memberikan kredit kepada anda untuk pembelian bekalan atau barang dagangan anda. Semasa membuat pembayaran pada baki hutang akaun perniagaan kecil anda, anda mesti memasukkan sebarang potongan harga yang berlaku untuk menentukan jumlah pembayaran dan mencatat pembayaran dalam sistem perakaunan anda.

Mengenai Akaun Belum Bayar

Sebuah syarikat menyenaraikan baki hutang akaunnya di bahagian liabiliti semasa dalam kunci kira-kira. Jumlah ini merangkumi semua invois tertunggaknya. Pembekal boleh memberikan potongan harga pada invois sebagai insentif untuk membayar lebih awal. Untuk menilai masa terbaik untuk membayar invois tertentu, anda harus memutuskan sama ada lebih baik untuk membayar lebih awal dan menerima potongan, atau menyimpan wang anda dan membayar kemudian.

Syarat Invois

Invois menyenaraikan tarikh invois, baki tertunggak dan syarat kredit. Pembekal boleh menunjukkan syarat kreditnya pada invoisnya, sebagai contoh, "1/10, bersih 30." Nombor contoh ini bermaksud anda menerima potongan 1 peratus untuk membayar invois dalam masa 10 hari dari tarikh invois. Sekiranya anda tidak membayar dalam masa 10 hari, baki penuh perlu dibayar dalam masa 30 hari dari tarikh invois.

Pengiraan Pembayaran

Sekiranya anda membayar diskaun tepat pada waktunya, kalikan peratusan diskaun dengan baki invois tertunggak untuk menentukan potongan. Kurangkan potongan dari baki untuk mengira pembayaran anda, dan bayar jumlahnya. Sekiranya anda membayar selepas tarikh akhir diskaun, bayar baki tertunggak yang tertera di invois. Contohnya, jika anda layak mendapat potongan harga pada baki invois $ 500 dengan syarat kredit 2/15, bersih 45, kalikan 0.02 dengan $ 500. Diskaun yang ada ialah $ 10. Kurangkan $ 10 dari $ 500 untuk mendapatkan jumlah pembayaran, iaitu $ 490.

Merakam Pembayaran

Semasa anda menghantar pembayaran, debit jumlah invois penuh ke akaun anda yang perlu dibayar dalam rekod anda. Ini mengurangkan baki hutang akaun dengan jumlah yang terhutang. Kreditkan jumlah sebenar yang anda bayar ke akaun tunai. Kredit mengurangkan akaun tunai, yang merupakan akaun aset. Sekiranya anda menerima potongan, kreditkan jumlah potongan tersebut ke akaun diskaun pembelian. Dengan menggunakan contoh dari bahagian sebelumnya, debit $ 500 ke akaun yang perlu dibayar, kredit $ 490 ke tunai, dan kredit $ 10 untuk membeli diskaun.