Cara Menubuhkan Perniagaan Penjagaan Anak di Rumah

Perniagaan penjagaan anak boleh menjadi pilihan yang sesuai sekiranya anda mempunyai pengalaman dengan anak-anak dan ingin bekerja dari rumah. Dengan sedikit perancangan, anda dapat mengubah kediaman anda menjadi persekitaran yang menyeronokkan dan selamat untuk anak-anak yang memerlukan penjagaan semasa ibu bapa mereka bekerja atau sekolah. Untuk menubuhkan perniagaan penjagaan anak, anda perlu memutuskan bahagian rumah anda yang terbaik untuk perniagaan anda, mendapatkan beberapa peralatan asas dan mendapatkan perlesenan yang selamat.

1

Periksa undang-undang di negeri anda untuk mengetahui syarat asas untuk memulakan perniagaan penjagaan anak di rumah anda dan berapa banyak anak yang boleh anda terima. Anda boleh mendapatkan maklumat ini dari agensi yang bertanggungjawab untuk pelesenan penjagaan anak di negeri anda. Di beberapa negeri, rumah asuhan keluarga asas boleh menerima sehingga enam anak dalam satu masa, dan rumah jagaan harian kumpulan boleh menerima sehingga 10 atau 12 orang.

2

Pastikan anda memenuhi syarat minimum untuk menjadi penyedia penjagaan anak di rumah. Banyak negeri mempunyai syarat umur dan pendidikan.

3

Tentukan berapa banyak anak yang akan anda jaga di rumah anda. Ini mungkin tidak hanya bergantung pada pilihan peribadi anda tetapi juga pada tahap maksimum di negeri anda. Contohnya, jika anda menjaga lebih dari beberapa bayi, beberapa negeri memerlukan anda mempunyai pembantu. Sekiranya anda menjaga anak-anak yang lebih tua, keadaan anda mungkin membenarkan anda menjaga beberapa orang tanpa bantuan tambahan.

4

Nilaikan ruang penjagaan anak anda yang ada. Contohnya, anda boleh menggunakan ruang makan anda untuk waktu makan dan ruang tamu anda untuk kawasan permainan. Sekiranya anda mempunyai ruang bawah tanah, anda boleh mengaturnya untuk bermain dan waktu tidur. Beberapa penyedia penjagaan kanak-kanak bahkan menggunakan bilik tamu atau bilik tidur ahli keluarga untuk waktu tidur siang. Sekiranya anda mempunyai halaman, anda juga boleh menggunakannya untuk kawasan permainan.

5

Beli mainan, permainan, buku dan perabot bersaiz kanak-kanak untuk perniagaan penjagaan anak di rumah anda. Sekiranya anda menjaga bayi, anda mungkin membeli kerusi tinggi dan taman permainan, tetapi kanak-kanak kecil mungkin memerlukan barang seperti kerusi penggalak dan katil bayi.

6

Dapatkan lesen rumah jagaan kanak-kanak. Ini biasanya melibatkan melengkapkan permohonan, membayar yuran dan menyerahkan cek latar belakang. Anda juga mungkin harus menjalani ujian kesihatan dan meminta doktor membuktikan bahawa anda berada dalam keadaan sihat secara keseluruhan dan bebas dari penyakit berjangkit. Beberapa negeri juga mempunyai orientasi yang harus dihadiri oleh semua pencari lesen pengasuhan anak, dan anda mungkin juga harus membuat pemeriksaan ke rumah.

7

Bercakap dengan ejen insurans mengenai jenis insurans yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan penjagaan anak di rumah. Anda biasanya memerlukan perlindungan kerosakan harta benda dan insurans liabiliti untuk melindungi anda sekiranya anak, ibu bapa atau pembantu cedera di tempat anda. Dalam beberapa kes, anda boleh menambahkan penunggang kepada pemilik rumah atau polisi sewaan yang merangkumi penggunaan perniagaan kediaman anda. Namun, ada juga dasar yang dirancang khusus untuk perniagaan penitipan anak di rumah. Sebagai tambahan, ejen insurans anda mungkin menasihati anda untuk menaik taraf insurans kereta anda untuk merangkumi penggunaan perniagaan kenderaan anda sekiranya anda akan membawa anak-anak ke dalamnya.

8

Tetapkan waktu perniagaan. Banyak perniagaan penjagaan anak dibuka dari jam 6 atau 7 pagi hingga 6 atau 7 malam untuk menampung pelbagai keperluan ibu bapa yang bekerja. Anda juga mungkin mempertimbangkan untuk menawarkan penjagaan semalam untuk anak-anak orang tua yang bekerja pada waktu malam.

9

Tentukan apa yang akan anda kenakan untuk penjagaan anak. Mempelajari apa yang dikenakan oleh perniagaan lain untuk penjagaan anak di kawasan anda dapat membantu anda menetapkan harga yang kompetitif.

10

Buat borang untuk perniagaan penjagaan anak anda. Anda mungkin perlu membuat borang pendaftaran, borang hubungan kecemasan dan pernyataan mengenai dasar perniagaan penjagaan anak anda.

11

Iklankan perniagaan penjagaan anak anda. Letakkan iklan di surat khabar tempatan, dan hamparkan selebaran di tempat yang sering dilakukan ibu bapa. Contohnya, papan buletin runcit, perpustakaan atau dobi boleh menjadi tempat yang baik untuk menarik perhatian ibu bapa yang memerlukan penjagaan anak.