Cara Menambah Pembilang dalam Word

Microsoft Word merangkumi bidang yang memungkinkan penyisipan data yang disesuaikan, termasuk Word Count, Page Count dan Urutan, yang digunakan untuk membuat penghitung tambahan. Anda dapat membuat rencana bisnis menggunakan konten bernomor seperti tajuk atau paragraf, atau tabel sederhana dengan blok baris bernombor menggunakan nama bidang "SEQ".

1

Lancarkan Word dan buka dokumen di mana penomboran akan berlaku. Letakkan kursor di lokasi di mana anda mahu nombor pertama muncul.

2

Klik tab "Masukkan" di bahagian atas aplikasi. Klik "Bahagian Pantas" dalam kumpulan Teks dan pilih "Medan."

3

Tatal ke bahagian "Nama Bidang" dan pilih "Rujukan". Di bidang "Kod Bidang", di sebelah teks "SEQ", ketik pengenal seperti "mynum" atau "seqnum" untuk membuat nombor pertama.

4

Tambahkan nombor dengan memasukkan pengecam yang sama di lokasi lain. Sebagai alternatif, salin yang pertama, pilih dan tekan "F9" untuk mengemas kini paparan. Sebagai pilihan ketiga, anda dapat menggunakan pintasan papan kekunci "Ctrl-F9" dan ketik "SEQ" dan pengecam anda di antara pendakap yang muncul. Contohnya, masukkan "{SEQ mynum}". Tekan "F9" untuk mengemas kini medan dan mengaktifkan nombor untuk dipaparkan.