Cara Memperuntukkan Kos ke Waktu Buruh

Perniagaan, seperti kontraktor, bengkel dan agensi temp, termasuk kos caj buruh dalam struktur harga mereka. Semasa menentukan kadar untuk pekerja, anda harus mengambil kira kos tersembunyi seperti faedah dan cukai gaji sebagai tambahan kepada upah yang dibayar kepada pekerja. Walaupun anda tidak perlu menyenaraikan kos buruh ketika menagih pelanggan, anda masih harus tahu bagaimana memperuntukkan kos untuk jam pekerja sebagai sebahagian daripada pengurusan perniagaan.

Komponen

Kos pekerja untuk pekerja merangkumi pampasan ditambah dengan perbelanjaan tambahan yang berkaitan dengan pekerja tersebut. Pampasan terdiri daripada upah atau gaji ditambah dengan Jaminan Sosial, Medicare dan cukai pengangguran yang dibayar oleh majikan serta insurans pampasan pekerja. Perbezaan peralihan, gaji insentif dan caruman majikan untuk rawatan kesihatan dan rancangan persaraan juga merupakan pampasan. Anda mungkin perlu memperbolehkan kos lain, seperti penggantian perbelanjaan perjalanan, kos pakaian seragam dan kos operasi kenderaan syarikat yang digunakan oleh pekerja.

Waktu Buruh Sebenar

Sebilangan besar pekerja dibayar lebih banyak jam daripada yang sebenarnya mereka bekerja. Sebagai contoh, seorang pekerja boleh menerima hari cuti berbayar dan cuti sakit. Untuk mengira gaji sebenar sejam, pertama kalikan kadar gaji pekerja dengan jumlah jam yang berpotensi dibayar dalam setahun. Bagi pekerja yang bekerja 40 jam seminggu, ini sama dengan 2,080 jam, atau 52 minggu dikalikan dengan 40 jam. Sekiranya pekerja dibayar $ 15 sejam, gaji tahunan sama dengan $ 31,200. Andaikan anda menjangkakan untuk membayar cuti, waktu percutian dan masa sakit berjumlah 20 hari, iaitu 160 jam setahun. Kurangkan 160 jam dari 2,080 untuk mendapatkan 1,920 jam sebenarnya berjaya. Bahagikan gaji tahunan dengan waktu buruh sebenar untuk mencari upah setiap jam buruh. Dalam contoh ini, $ 31,200 dibahagikan dengan 1,920 jam berfungsi menjadi $ 16,25 sejam.

Beban Buruh

Untuk mengira jumlah kos pekerja setiap jam bekerja, tambah semua perbelanjaan bukan gaji. Katakan anda membayar $ 4,800 untuk cukai gaji dan insurans pampasan pekerja, ditambah $ 4,000 lagi untuk insurans kesihatan dan sumbangan untuk rancangan persaraan. Anda juga membayar balik pekerja $ 2,000 kerana menggunakan kenderaan peribadinya di tempat kerjanya. Menambah gaji tahunan $ 31,200 memberi anda sejumlah $ 42,000. Bahagikan jumlah ini dengan bilangan jam yang betul-betul berfungsi. Dengan jumlah keseluruhan 1,920 jam buruh, ini menghasilkan kos sebenar setiap jam buruh sebanyak $ 21.88. Oleh itu, walaupun dalam contoh ini kadar upah pekerja adalah $ 15 sejam, anda mesti memperuntukkan tambahan $ 6.88 untuk mencari kos buruh sejam yang sebenarnya.

Kadar Tenaga Kerja

Untuk menetapkan kadar kos buruh, anda perlu mengira kos buruh rata-rata setiap jam untuk semua pekerja. Pengiraannya sangat serupa dengan yang digunakan untuk mengetahui kos buruh sejam sebenar bagi seorang pekerja. Tambahkan kos bukan gaji dan gaji tahunan untuk semua pekerja untuk menganggarkan jumlah kos pekerja tahunan anda. Seterusnya, tambah anggaran waktu buruh selama setahun untuk semua pekerja. Bahagikan anggaran kos buruh tahunan dengan anggaran jumlah jam buruh untuk mencari jumlah yang perlu anda peruntukkan setiap jam buruh.