Undang-undang Hak Cipta: Bolehkah Anda Mencetak Salinan Gambar?

Internet mempunyai banyak gambar yang mungkin anda ingin muat turun dan salin. Tetapi mereka mungkin dilindungi oleh undang-undang hak cipta. Sekiranya demikian, memuat turun satu ke komputer anda adalah tidak sah dan anda boleh dikenakan hukuman, baik persekutuan dan sivil, walaupun anda tidak mencetak gambar. Walaupun banyak laman web mempunyai maklumat hak cipta di bahagian bawah halaman mereka, gambar tidak dilindungi. Terpulang kepada anda untuk mengetahui apakah mereka.

hak cipta

Menurut "Risalah Asas Hak Cipta," brosur dalam talian Pejabat Hak Cipta Amerika Syarikat (USCO), "Hak cipta dijamin secara automatik ketika karya itu dibuat, dan karya 'diciptakan' apabila diperbaiki dalam salinan atau fon fon untuk pertama kalinya. " Oleh itu, jika seseorang mengambil gambar dan menyiarkannya di Facebook, secara sah ia dilindungi hak cipta. Sekiranya anda memuat turun dan mencetak salinan tanpa kebenaran daripada pemiliknya, anda telah melanggar undang-undang. Anda harus selalu meminta izin daripada pemilik gambar sebelum menyalinnya.

Pencarian Hak Cipta

Sekiranya anda tidak tahu apakah gambar berhak cipta dan ingin mencari tahu, periksa sumber gambar untuk simbol hak cipta: a "c" dengan lingkaran di sekelilingnya bersama dengan tahun dan pemilik hak cipta. Tetapi tidak menemukan simbol seperti itu tidak berarti karya itu tidak dilindungi hak cipta. Dua kaedah lain adalah mencari pangkalan data USCO atau menyewa mereka untuk melakukan carian untuk anda. Sekiranya anda tidak dapat mengetahui apakah gambar dilindungi hak cipta, anda mengambil risiko melanggar undang-undang jika menyalinnya.

Batasan

Undang-undang Hak Cipta tahun 1976 menetapkan beberapa batasan hak pemilik hak cipta. Doktrin "penggunaan wajar" membolehkan anda menyalin gambar untuk membuat penilaian atau kritikan terhadapnya. Sebagai contoh, organisasi berita boleh menyalin gambar dari sumber lain dan menggunakannya bersama dengan artikel yang mengkritik karya asalnya. Dalam beberapa kes, anda boleh menggunakan salinan gambar untuk tujuan pendidikan. Batasan "lesen wajib" membolehkan anda menyalin dan menggunakan gambar sekiranya anda bersetuju dengan pemiliknya untuk membayar yuran. Tetapi anda mesti berada dalam had perjanjian anda.

Sumber Gambar Percuma

Banyak syarikat menawarkan gambar percuma yang boleh anda muat turun melalui Internet dan salin tanpa perlu risau akan pelanggaran hak cipta. Banyak laman web menggunakan istilah "bank foto" untuk menggambarkan syarikat mereka dan istilah "gambar stok" atau "gambar stok" untuk menggambarkan gambar yang boleh anda muat turun tanpa penalti. Sebilangan besar laman web menghendaki anda membuat akaun log masuk sebelum anda dapat memuat turun, tetapi mereka tidak mengenakan bayaran. Sebilangan besar laman web ini hanya menawarkan sebahagian inventori mereka secara percuma tetapi menawarkan inventori yang lebih besar untuk kualiti yang lebih tinggi atau gambar khusus untuk dijual. Harga mungkin berbeza-beza.