Memulakan Perniagaan Pendandan Rambut di Rumah

Pendandan rambut di rumah bukanlah fenomena baru, tetapi tradisi. Pada masa lalu, pendandan rambut dilakukan dari keselesaan di rumah, di mana pelanggan akan bersosial di samping menerima rawatan rambut dan kecantikan. Walau bagaimanapun, mereka yang memulakan perniagaan dandanan rambut di rumah hari ini mesti mematuhi peraturan dan undang-undang yang mengatur tata rias di negeri mereka.

Pertimbangan Undang-Undang dalam Memulakan Perniagaan dari Rumah

Cukup sukar untuk menawarkan perkhidmatan pendandan rambut dan kosmetologi di rumah. Di satu pihak, banyak negeri tidak melarangnya secara terang-terangan. Sebaliknya, cara penulisan kebanyakan peraturan tata rias, hampir mustahil untuk memenuhi semua spesifikasi dan keperluan kod yang berfungsi sebagai pendandan rambut dari rumah.

Untuk mengetahui apakah perniagaan dandanan rambut di rumah boleh dilaksanakan, anda perlu menghubungi lembaga kosmetologi negeri anda dan bertanya. Menjalankan perniagaan dandanan rambut di luar rumah anda jika tidak sah boleh mengakibatkan denda berat atau pencabutan lesen kosmetologi anda.

Permit Dan Lesen

Sebagai tambahan kepada lesen kosmetologi, anda perlu mendapatkan izin perniagaan sebelum membuka perniagaan dandanan rambut di rumah anda. Sebagai contoh, di Texas, anda memerlukan sijil nama yang diandaikan, atau DBA ("menjalankan perniagaan sebagai"), dari pejabat kerani daerah anda, serta cukai penjualan dan izin penggunaan untuk mengumpulkan cukai atas perkhidmatan yang anda jual. Sekiranya anda merancang untuk menjual produk kepada pelanggan, anda mungkin memerlukan izin penjualan semula atau nombor pengenalan cukai negara. Bergantung pada tempat tinggal anda, anda mungkin diminta untuk mendapatkan izin pengezonan untuk menawarkan perkhidmatan dandanan rambut dari rumah.

Pejabat Pentadbiran Perniagaan Kecil tempatan atau pusat pengembangan perniagaan kecil anda dapat membantu anda mengetahui dengan tepat apa dokumentasi perniagaan yang anda perlukan.

Keperluan Peralatan Salon

Semasa memilih peralatan untuk salun rambut di rumah anda, penting untuk anda mempertimbangkan fleksibiliti dan mudah dibawa. Anda mungkin tidak akan dapat membeli kerusi salon yang memerlukan cecair hidraulik atau pemasangan, jadi anda harus memilih kerusi yang mudah ditarik ke almari ganti selepas waktu bekerja. Pengering rambut berkerudung mudah alih juga lebih murah daripada pengering pegun - pastikan anda membeli yang berkualiti tinggi sehingga tidak kehilangan kecekapan demi kemudahan. Untuk stesen syampu segera, beli alat penyembur yang boleh ditanggalkan untuk sink dapur anda.

Barang-barang lain yang biasa digunakan di salon rambut, seperti pengeriting, penggelek, pin, produk gaya dan syampu, dapat dengan mudah disimpan di dalam troli beroda, yang dapat dibeli dengan murah dari kebanyakan pasar raya dan toko kotak besar.

Cukai dan Kewangan

Sebilangan besar pemilik perniagaan untung tidak dikecualikan daripada membayar cukai, dan pendandan rambut tidak terkecuali. Cukai yang mesti dibayar oleh pendandan rambut bergantung kepada keadaan di mana mereka berada; tidak semua negeri memungut cukai jualan atau pendapatan. Walau bagaimanapun, kebanyakan pendandan rambut akan bertanggungjawab untuk membayar cukai pendapatan persekutuan pada akhir tahun ini. Untuk mengurangkan jumlah cukai yang mereka bayar, pendandan rambut dapat menggunakan potongan, termasuk biaya latihan, pendidikan lanjutan, persidangan dan konvensyen perniagaan, keanggotaan industri, penerbitan kosmetologi dan buku gaya.

Pengiklanan dan Pemasaran

Tidak seperti salon batu bata, pendandan rambut di rumah tidak mendapat keuntungan dari lalu lintas kaki atau jarak penglihatan yang tinggi. Sebilangan besar kawasan kejiranan tidak membenarkan pendandan rambut di rumah meletakkan papan tanda di rumah atau halaman mereka. Walau bagaimanapun, pendandan rambut yang bekerja dari rumah boleh melakukan banyak perkara untuk mendapatkan pelanggan: meletakkan kupon dan selebaran dalam perniagaan percuma, seperti butik fesyen dan salun kuku; memberikan kad perniagaan kepada semua pelanggan supaya mereka dapat berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan yang mencari perkhidmatan pendandan rambut; senaraikan diri mereka di direktori gaya rambut dan salun.

Anda juga boleh membuat kehadiran dalam talian yang kuat untuk perniagaan anda, dengan kos yang sangat rendah. Lancarkan laman web atau blog promosi lengkap dengan tip gaya, jam operasi, senarai perkhidmatan, maklumat hubungan dan janji temu. Anda juga boleh menggunakan alat media sosial seperti Facebook atau Twitter sebagai tambahan - atau sebagai alternatif - laman web konvensional. Senaraikan perkhidmatan anda di direktori dalam talian dan pertimbangkan untuk membayar beberapa iklan dalam talian juga (iklan dapat disasarkan kepada komuniti setempat anda).