Cara Memulakan Perniagaan Perkhidmatan Penghantaran Restoran

Perkhidmatan penghantaran restoran yang dikendalikan dengan baik adalah cara untuk memberi sokongan kepada perniagaan yang ada untuk memberikan pengalaman pelanggan yang baik dan juga untuk mendapatkan sejumlah wang dalam prosesnya. Sebilangan besar perkhidmatan penghantaran restoran yang beroperasi sekarang adalah jenama tempatan. Sejauh mengembangkan kehadiran dalam talian yang kompetitif, lanskap ini dapat membuat anda tidak menguntungkan, tetapi mungkin bermanfaat bagi anda jika anda merancang untuk melayani pasaran tempatan yang terikat dengan menjalin hubungan.

Kejayaan Menghidupkan Teknologi

Perkhidmatan penghantaran restoran anda memerlukan aplikasi atau laman web untuk menyampaikan kepada pelanggan mengenai penawaran menu dan maklumat restoran. Sekiranya anda baru bermula, tidak mungkin anda dapat membina aplikasi atau laman web yang rumit dan canggih seperti banyak pemain besar. Walaupun platform anda tidak mencolok, mereka harus mudah digunakan dan dilayari, dan harus mengandungi semua maklumat yang mungkin diperlukan oleh pelanggan anda, termasuk menu, anggaran masa penghantaran dan perincian kos anda.

Sekiranya anda tidak mahir dalam bidang teknologi, pekerjakan seseorang untuk merancang platform anda tetapi ambil pendekatan proaktif dan langsung dalam mengembangkan kandungan, menavigasi dan mengikut keseluruhan laman web. Pengaturcara atau pereka dapat membantu anda mengubah penglihatan anda menjadi kenyataan, tetapi visi itu harus menjadi milik anda.

Mencari Rakan Restoran

Sebagai pemain yang lebih kecil, perkhidmatan penghantaran restoran anda akan lebih mudah dipasarkan jika mempunyai tema yang jelas. Anda boleh memilih untuk menyediakan makanan dari restoran di kawasan kejiranan tertentu untuk pelanggan yang tinggal di kawasan yang sama atau anda mungkin memberi tumpuan kepada pilihan makan yang lebih sihat. Apa sahaja pasaran sasaran yang anda pilih, mempersempit penawaran anda akan lebih mudah untuk mencari pelanggan yang tepat - pelanggan yang akan terus memesan dari masa ke semasa.

GrubHub hampir pasti akan menawarkan makanan dari sebilangan besar restoran daripada yang anda lakukan, tetapi anda mungkin menawarkan makanan dari restoran yang lebih berkesan memenuhi keperluan pasaran sasaran anda. Rakan kongsi ideal anda adalah restoran yang belum mempunyai penghantaran sendiri dan ingin berkembang, walaupun tempat duduk terhad.

Prasarana dan Peralatan

Secara semula jadi, perkhidmatan penghantaran restoran anda memerlukan kereta. Anda boleh membeli kereta anda sendiri dan mencetak logo syarikat anda, atau anda boleh melabur dalam magnet yang boleh ditanggalkan untuk penjenamaan, dan mengatur agar pemandu anda menggunakan kereta mereka sendiri - sebagai pertukaran untuk penggantian jarak tempuh tentu saja. Melabur dalam kotak dan beg panas untuk memastikan makanan tetap panas (atau sejuk) antara pengambilan dan penghantaran. Kembangkan juga sistem fizikal dan organisasi yang menghalang makanan daripada tumpah semasa dalam perjalanan.

Harga dan Logistik

Buat struktur yuran yang memberi anda pendapatan yang cukup untuk mencari nafkah dan juga menjadikan restoran dan pelanggan berguna untuk menggunakan perkhidmatan anda. Tentukan masa penghantaran yang akan anda jamin untuk pelanggan menerima pesanan. Pelanggan tidak suka menunggu lebih lama dari satu jam selepas mereka membuat pesanan, tetapi jangka masa ini mungkin menimbulkan tekanan dan logistik untuk rakan restoran anda. Melayan kawasan geografi yang terhad akan memudahkan menyelesaikan masalah ini.