Apa itu Pengurus LLC?

Syarikat liabiliti terhad adalah struktur undang-undang yang melindungi pemiliknya daripada tanggungjawab peribadi dan, biasanya, profesional. Sebarang kerugian pada amnya terhad kepada pelaburan pemilik. LLC juga memberikan faedah cukai yang menguntungkan, kerana sebahagian besar pemotongan cukai yang ada untuk syarikat juga tersedia untuk LLC. Pemilik atau pengurus atau pasukan profesional luaran boleh menjalankan LLC. Individu yang mentadbir dan menguruskan syarikat itu dipanggil pengurus LLC.

Pemilik

Sesiapa yang memiliki semua atau sebahagian LLC dipanggil ahli. Bahagian atau kepemilikan saham, biasanya digambarkan dalam bentuk peratusan, disebut sebagai kepentingan keahlian. Tidak seperti syarikat, undang-undang negara menetapkan beberapa peranan undang-undang untuk pemilik LLC, yang pada dasarnya menyerahkan tugas ini kepada perjanjian operasi LLC. Oleh itu, anda perlu dengan jelas menentukan peranan dan tanggungjawab anggota serta tugas dan kewajipan dalam perjanjian operasi.

Pengurus

Sekiranya anda memilih semua anggota mempunyai kuasa dan tugas yang sama dan mengupah seseorang secara luaran untuk bertindak sebagai ketua pegawai, anda mempunyai pengurus profesional. Orang ini adalah pengurus LLC. Anda mesti menyatakan bahawa pengurus luar akan menjalankan firma itu dan memberikan nama orang itu semasa anda memfailkan artikel organisasi anda kepada setiausaha negara. Anda boleh mempunyai lebih daripada satu pengurus, dan anda mesti memberikan semua nama mereka.

Menguruskan Ahli

"Menguruskan ahli" adalah istilah sah untuk ahli yang memimpin LLC anda. Orang ini dianggap sebagai pengurus LLC jika anda memilih untuk memilih salah seorang pemilik sebagai ketua pegawai syarikat. Anda mesti menetapkan orang ini semasa anda memfailkan artikel organisasi anda. Ahli pengurusan LLC setaraf dengan presiden atau CEO syarikat. Seperti pengurus profesional, anda boleh menetapkan lebih daripada satu ahli pengurusan.

Pengurus Versus Mengurus Anggota

Pilihan sama ada untuk melantik ahli pengurusan atau mengambil pengurus bergantung sepenuhnya kepada ahli. Beberapa LLC baru menetapkan ahli pengurusan untuk menjalankan syarikat dan, ketika syarikat itu berkembang, mengupah individu yang lebih berpengalaman untuk menjalankan syarikat itu. Sekiranya anda melakukan ini, anda mesti meminda artikel organisasi anda untuk menunjukkan perubahan dalam pengurus. Beberapa LLC baru mempunyai kepakaran yang mereka perlukan di kalangan ahli, jadi mereka bergilir yang memenuhi peranan pengurus. LLC lain membentuk dengan ahli pengurusan yang memimpin syarikat dan ahli lain yang berkelakuan lebih seperti pelabur pasif. Pastikan anda menyusun perjanjian operasi anda untuk menyokong cara anda ingin menjalankan perniagaan sambil melindungi pelaburan ahli anda.