Cara Menurunkan Diri dalam InDesign

Sekiranya anda mendapati bahawa gambar terlalu terang untuk keperluan anda ketika meletakkannya dalam dokumen Adobe InDesign, ada cara cepat untuk menghilangkan gambar tepat di halaman. Menyeret Bingkai Rectangle ke atas gambar, kemudian memanipulasi warna dan tetapan transparansi bingkai tersebut akan mengubah tepu warna gambar di bawahnya. Kerana setiap gambar berbeza, bereksperimenlah dengan tetapan dan cuba beberapa warna yang berbeza di Rectangle Frame sebelum memutuskan kesan akhir.

1

Lancarkan Adobe InDesign dan buat dokumen baru dengan menekan "Ctrl-N" pada papan kekunci.

2

Klik menu "Fail" dan pilih "Tempat." Arahkan ke gambar dan klik butang "Buka". Klik dokumen di mana anda mahu gambar itu muncul. Klik "Selection Tool" di Toolbox dan pindahkan gambar sesuai keperluan.

3

Klik "Rectangle Frame Tool" di Kotak Alat. Ikonnya adalah segi empat tepat dengan "X" di tengahnya. Seret alat ke atas gambar sehingga tumpang tindih gambar sepenuhnya.

4

Klik swatch "Isi" di Kotak Alat. Buka panel Swatches dengan memilihnya dari menu Window. Klik "Hitam" di panel Swatches. Bingkai segi empat tepat berubah menjadi hitam.

5

Klik menu "Window" dan pilih "Transparency" untuk membuka menu Transparency. Klik menu "Blending Mode" di bahagian atas panel dan pilih "Hue." Klik menu "Opacity" di panel Transparency, kemudian seret slaid ke sekitar 50 peratus. Warna gambar tidak dapat dikurangkan.

6

Pilih warna yang berbeza dari panel Swatch untuk menukar warna yang digunakan untuk menapis gambar. Hitam akan memberikan gambaran desaturasi yang seragam, sedangkan warna kuning akan memberikan warna yang kekuningan. Biru memberikan imej warna kebiruan.

7

Seret slaid "Opacity" sesuai keperluan sehingga warnanya tidak mengikut kehendak.