Apakah Penghantaran Faks?

Mesin faks merupakan aset yang tidak ternilai bagi banyak perniagaan dan akan membolehkan anda menghantar dan menerima salinan dokumen secara fizikal melalui talian telefon. Anda boleh menghantar atau menerima kontrak, invois atau resit kepada pelanggan atau pelanggan. Pemajuan faks adalah apabila mesin faks menerima faks masuk dan menghantarnya ke destinasi yang diprogramkan sebelumnya, seperti alamat e-mel perniagaan, dan bukannya mencetak faks.

Mengenai Pemajuan Faks

Penerusan faks adalah seperti penerusan panggilan, di mana panggilan telefon masuk dihantar ke nombor telefon lain, seperti telefon bimbit, mel suara atau talian telefon lain di pejabat. Walau bagaimanapun, bukannya hanya menghantar faks masuk ke nombor telefon lain dengan mesin faks kedua di atasnya, pemajuan faks juga membolehkan anda mengatur mesin faks anda supaya mereka dapat dihantar ke alamat e-mel atau difailkan di Blok Mesej Pelayan atau Sistem Fail Internet yang biasa, seperti rangkaian Microsoft Windows yang mempunyai akses ke pencetak, komputer dan peranti lain. Beberapa model mesin faks juga dapat menghantar faks melalui rangkaian VoIP.

Faks Dihantar ke E-mel

Faks yang dihantar ke dan dari alamat e-mel perniagaan boleh diterima sebagai lampiran. Faks ini boleh disimpan sebagai fail PDF, TIFF atau XPS. Setelah faks diterima sebagai lampiran e-mel, ia dapat dibuka dan dicetak dari komputer. Fungsi ini membolehkan anda menyimpan semua penghantaran faks secara peribadi, sesuatu yang tidak dibenarkan oleh faks tradisional kerana faks yang dicetak akan duduk di dulang penerima sehingga seseorang di pejabat mengambilnya.

Menyiapkan Pemajuan Faks

Semasa anda menyiapkan mesin faks anda untuk meneruskan faks ke komputer, anda perlu memasukkan alamat IP di mana faks masuk akan dihantar, nama host, jalur dokumen - jika anda menggunakan SMB - log masuk nama untuk pihak penerima, kata laluan dan nama fail. Anda juga boleh menyiapkan mesin faks untuk menghantar pemberitahuan e-mel ke alamat e-mel perniagaan di mana faks akan dihantar.

Mesin Faks

Mesin faks yang mempunyai fungsi penghantaran faks dibuat oleh Xerox, Brother, HP, Konica Minolta, Lexmark dan Canon. Beberapa mesin faks akan membolehkan anda mengatur pemajuan faks pada mesin itu sendiri dengan memasukkan maklumat ke dalam paparan digital; yang lain mungkin memerlukan anda menyiapkannya dengan log masuk melalui Internet dengan komputer anda, sama seperti cara anda log masuk ke penghala dengan alamat IP-nya.