Apakah Perbezaan Antara Perniagaan Nama Fiksyen & LLC?

Kertas kerja dan peraturan yang berkaitan dengan memulai perniagaan kecil dapat menjadi sangat luar biasa, dan sayangnya, kekeliruan akan bermula sebaik sahaja anda mula mengusahakan nama perniagaan. Di antara memilih struktur perniagaan, seperti LLC, dan menentukan nama rekaan untuk perniagaan anda, terdapat banyak dokumen yang perlu dilalui dan keputusan yang perlu dibuat. Nasib baik, menjalankan perniagaan sebagai LLC dan menggunakan nama perniagaan rekaan, dapat beroperasi secara bebas antara satu sama lain, memberi anda sedikit fleksibiliti, kerana perniagaan anda menavigasi proses pendaftaran dan berusaha untuk memantapkan dirinya di pasaran.

Apakah Perbezaan Antara DBA dan LLC?

"Menjalankan perniagaan sebagai", atau DBA dan syarikat berhad adalah dua cara yang berbeza untuk merujuk kepada perniagaan. Kedua-dua nama boleh sama, atau dua nama yang berbeza dapat digunakan untuk perniagaan yang sama. DBA sering disebut sebagai nama perniagaan rekaan, dan merupakan nama yang paling sering digunakan pada bahan pemasaran, iklan dan papan tanda untuk perniagaan. Syarikat dengan tanggungan terhad adalah struktur perniagaan yang digunakan oleh syarikat untuk mengatur operasinya dan pembahagian keuntungan dan kerugian kepada anggota pada waktu cukai. Oleh kerana namanya boleh berbeza, anda boleh memfailkan kertas kerja rasmi yang mendaftarkan LLC anda menggunakan nama sah pilihan anda, seperti John Smith Plumbing LLC, sambil menggunakan nama rekaan untuk operasi sehari-hari, seperti John's Johns.

Asas Struktur Perniagaan LLC

Beroperasi sebagai LLC memberikan perniagaan anda banyak faedah berbanding model pemilikan tunggal. LLC mempunyai tanggungjawab terhad, seperti namanya. Pemilik hak milik tunggal dapat menemui aset peribadi yang disita, ketika operasi berjalan atau tuntutan diselesaikan dengan tidak baik. Dengan LLC, hanya aset perniagaan yang boleh diambil. Kos mendaftarkan LLC berbeza-beza dari satu negeri ke satu negara, dengan Louisiana mengenakan $ 100 untuk memfailkan artikel organisasi, dan $ 25 untuk menempah nama, sementara Colorado mengenakan $ 50 untuk mengemukakan artikel organisasi pada Oktober 2018.

LLC juga membolehkan beberapa rakan kongsi menjalankan perniagaan sambil mengekalkan tahap pemilikan yang berbeza. Sekiranya anda mengumpulkan sebahagian besar wang untuk melancarkan perniagaan tetapi bergantung pada rakan kongsi untuk 25 persen pembiayaan terakhir, peratusan pemilikan 75 dan 25 persen dapat disiapkan untuk mencerminkan pelaburan awal. Begitu juga, apabila satu pasangan lebih terlibat dalam operasi sehari-hari, tahap pemilikan dapat menggambarkan ketidakseimbangan. Apabila perniagaan mengemukakan maklumat yang dikembalikan dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri, sebahagian daripada hasil dan perbelanjaan diberikan kepada rakan kongsi berdasarkan peratusan pemilikan.

Kelebihan Nama DBA

Nama DBA memberikan nama tanpa nama kepada syarikat anda, yang mungkin penting apabila anda diatur sebagai LLC yang didaftarkan sebagai nama sah anda. Nama DBA juga membolehkan anda fleksibiliti untuk menukar jenama dan persona perniagaan anda tanpa mengatur LLC baru. Kos DBA utama adalah yuran pemfailan untuk memproses permohonan melalui agensi negeri. Di Texas, Setiausaha Negara mengenakan $ 25 untuk nama, aplikasi sementara Jabatan Hasil New Jersey mengenakan bayaran $ 50 untuk permohonan menggunakan nama ganti selama lima tahun, mulai Oktober 2018.

Memilih DBA vs LLC

Kerana anda boleh memiliki nama DBA dan nama LLC, anda perlu mempertimbangkan penjenamaan perniagaan anda dan bagaimana anda ingin menyusun usaha perniagaan anda. Sekiranya anda seorang usahawan bersiri atau anda merancang untuk menjalankan beberapa kesibukan di bawah payung LLC, anda mungkin ingin membezakan setiap komponen empayar perniagaan anda dengan nama DBA yang berbeza. Sebagai contoh, John Smith Enterprises LLC mungkin merupakan nama sah anda dengan negeri dan IRS, semasa anda beroperasi dengan nama DBA seperti John Smith Auto Repair, John Smith Auto Parts dan John Smith's Towing Service.