Cara Membuat Bentuk 3D Dengan Microsoft Word

Sebilangan kecil melalui lapisan tab, pita, menu dan butang di ruang kerja Microsoft Word mendedahkan bahawa anda boleh melakukan lebih banyak daripada sekadar menaip watak rata pada dokumen, tetapi tersembunyi pada satu bar alat adalah membiarkan kesan baru anda menjadikan bentuk lukisan Word yang biasa menjadi 3D. Gunakan bentuk 3D dalam dokumen Word untuk menggambarkan teks anda atau merancang keseluruhan fail daripada bentuk yang adil, seperti carta organisasi hierarki. Terapkan pelbagai kesan 3D pada bentuk Word anda dengan satu klik.

1

Lancarkan Microsoft Word, dan klik tab "Sisipkan" di bahagian atas layar, kemudian klik butang "Bentuk".

2

Klik salah satu bentuk, seperti bulatan, dari menu pilihan drop-down. Tiada bentuk 3D; anda akan menambahkan penampilan itu pada langkah seterusnya. Kursor berubah menjadi tanda tambah.

3

Seret kursor pada halaman Word untuk membentuk bentuknya. Klik bentuk untuk membuka tab “Drawing Tools” oren baru di bahagian atas skrin dan pita yang berkaitan di bawah tab.

4

Klik butang "Kesan 3-D" pada pita. Tanpa mengklik, arahkan kursor ke atas pilihan yang ada, beralih dari butang ke butang untuk pilihan seperti mengubah bulatan rata menjadi kerucut 3D.

5

Bereksperimen dengan mengarahkan kursor ke pilihan di menu drop-down drop-down juga, dengan pilihan bentuk 3D dan pencahayaan.

6

Klik kesan 3D sebenar untuk melihatnya langsung terbentuk di halaman Word.