Cara Menawar Pekerjaan Pembersihan Pembinaan

Banyak syarikat pembinaan kediaman dan komersial bergantung pada kontraktor luar untuk menangani keperluan pembersihan tapak mereka. Semasa anda membuat tawaran untuk pekerjaan pertama, ingatlah bahawa sebahagian besar kerja terdiri daripada tiga fasa. Fasa pertama merangkumi pembersihan kasar setelah pembingkaian, elektrik, paip dan drywall masuk. Pusingan kedua pembersihan terperinci berlaku sebelum kontraktor melakukan pemeriksaan akhir. Pusingan ketiga mengurus pembersihan sentuhan sebelum penyewa atau penghuni masuk.

Siapkan Mesyuarat Dalam Orang

Dapatkan topi keras, kad nama dan kemeja dengan lambang syarikat anda, dan pergi ke tapak pembinaan tempatan untuk bertemu dengan pengurus laman web. Pertemuan secara langsung membantu membina kepercayaan yang diperlukan untuk mendapatkan pengurus projek untuk memberi anda peluang untuk membuat tawaran pekerjaan pembersihan yang akan datang. Kumpulkan maklumat mengenai tarikh perolehan syarikat, dan kemudian tanyakan apakah tidak apa-apa untuk kembali pada tarikh tertentu untuk melihat apakah anda dapat memberi perkhidmatan.

Menjalankan Tapak Lintas Tapak

Berjumpa dengan pengurus projek, setelah dia meminta tawaran, untuk berjalan di laman web ini. Dapatkan ruang lingkup projek dengan mengumpulkan maklumat mengenai semua kawasan yang memerlukan pembersihan. Ini mungkin termasuk lantai, dinding, siling, tingkap dan kawasan luar. Ukur setiap kawasan yang perlu dibersihkan. Kenalpasti keperluan khas yang melampaui kos per kaki persegi biasa yang biasanya berkaitan dengan pekerjaan seperti itu, termasuk tingkap tinggi, lampu langit dan pelekat atau cat yang berlebihan. Ini adalah masa untuk meminta kerja pembersihan luaran, jika syarikat anda menyediakan perkhidmatan tersebut.

Menilai Keperluan Pelanggan dan Peralatan

Dapatkan maklumat mengenai keperluan khas. Tanya pengurus laman web ini jika dia mempunyai keperluan kitar semula khas atau pembersihan hijau. Tentukan sama ada anda memerlukan peralatan khas untuk menangani tugas tersebut dan cari tahu apakah peralatan tersebut tersedia di lokasi dari pengurus projek. Sekiranya tidak, hitung kos menyewa peralatan tambahan ke dalam tawaran anda.

Meneliti Kadar Pesaing Tempatan

Teliti kadar bidaan untuk pembersihan pembinaan di kawasan anda. Sebilangan besar kontraktor mahukan harga berdasarkan jumlah kaki persegi struktur. Anda ingin membida projek secara kompetitif, jadi anda tidak boleh terlalu tinggi atau mungkin tidak mendapat pekerjaan. Tetapi jika anda harganya terlalu rendah, anda berisiko rendah setiap jam dan anda mungkin akan keluar dengan warna merah.

Buat Dokumen Anda

Buat borang tawaran dan kontrak di komputer anda. Anda mungkin ingin melabur dalam perisian tawaran yang membantu anda membuat cadangan dengan mengisi bidang dengan ukuran dan tugas. Sekiranya anda membuat borang tawaran anda sendiri, letakkan nama projek pembersihan pembinaan di bahagian atas dan nyatakan fasa mana yang meliputi tawaran: bersih kasar, pembersihan utama atau pembersihan sentuhan. Banyak syarikat pembinaan lebih memilih tawaran yang merangkumi ketiga-tiga fasa sehingga mereka dapat bekerja dengan satu vendor.

Berikan senarai perkhidmatan yang tepat untuk diselesaikan pada setiap fasa supaya lebih mudah untuk membuat pengurus laman web melengkapkan pekerjaan anda setelah selesai, tanpa memerlukan kerja tambahan. Nyatakan tarikh mula dan berapa lama jangkaan setiap fasa akan diambil. Ini membantu melindungi syarikat anda sekiranya kontraktor mahukan kerja yang tidak anda sertakan dalam tawaran awal.

Insurans Ikatan dan Tanggungan

Sebelum anda mula membuat tawaran untuk kontrak pembersihan, anda memerlukan jaminan bon dan insurans liabiliti. Bon penjamin berfungsi sebagai jaminan kewangan bahawa anda akan melaksanakan perkhidmatan yang dinyatakan dalam kontrak anda. Insurans liabiliti memberikan pampasan kewangan sekiranya anda bertanggungjawab atas kerosakan harta benda, kecederaan, atau kehilangan nyawa akibat kerja anda. Jaminan penjamin boleh didapati melalui syarikat penjamin di kawasan anda. Insurans liabiliti boleh dibeli melalui ejen insurans anda.

Sertakan maklumat mengenai bon dan insurans anda pada borang tawaran anda. Dengan menyenaraikan maklumat ini, anda bukan sahaja menunjukkan profesionalisme anda; anda juga menunjukkan kepada kontraktor bahawa anda sudah bersedia untuk segera bekerja.

Hantarkan Tawaran Anda

Hantarkan tawaran kepada kontraktor. Sekiranya anda menyertakan kontrak sebagai sebahagian daripada tawaran, minta dia menyemak dan menandatangani borang jika dia mahu anda menjadualkan kerja. Tawaran itu kemudian menjadi kontrak yang mengikat bagi kedua-dua pihak, dan anda sudah bersedia untuk memulakan tugas.

Perkara yang Anda Perlu

  • Topi keras

  • Kad perniagaan

  • Kalkulator

Petua

Lawati laman web Peluang Perniagaan Persekutuan (fbo.gov) untuk mencari pekerjaan pembersihan pembinaan yang ditawarkan oleh kerajaan AS.

Sekiranya anda membersihkan tingkap sebagai sebahagian daripada perkhidmatan anda, perhatikan sebarang cacat di kaca dengan teliti dan arahkan kepada kontraktor sebelum anda mula membersihkannya. Ini mengelakkan salah faham kemudian mengenai kerosakan pada tingkap.

Amaran

Jangan kehilangan wang untuk pekerjaan terburu-buru. Sebaliknya, tawaran lebih tinggi untuk pekerjaan seperti itu kerana pengurus laman web mengetahui bahawa dia meminta perkhidmatan disiapkan dalam jangka masa yang kurang masuk akal daripada biasa.

Hapuskan keperluan untuk kembali ke laman web berulang-ulang semasa fasa ketiga tanpa dibayar. Semasa subkontraktor menyelesaikan kerja mereka, pengurus laman web mungkin meminta anda membersihkannya. Anda mungkin akan menyiapkan kerja ini secara percuma jika anda tidak meminta pengurus laman web untuk keluar dari perkhidmatan apabila mereka selesai pada kali pertama.