Tujuan & Faedah Demonstrasi Produk

Demonstrasi produk adalah salah satu alat penjualan terbaik anda jika anda mempunyai produk berkualiti tinggi. Demonstrasi produk membantu anda membuat calon pelanggan atau pelabur berminat dan teruja dengan penyelesaian anda. Ini juga merupakan cara yang efektif untuk mengatasi masalah yang berkaitan dengan produk spesifik prospek.

Meniru Minat

Demonstrasi produk memberikan sokongan visual untuk meningkatkan kualiti persembahan penjualan anda. Prospek yang lebih visual atau belajar secara langsung sering perlu melihat produk anda beraksi untuk memahami nilai dan potensinya sepenuhnya. Ini benar terutamanya jika ciri reka bentuk yang unik adalah titik penjualan utama, seperti fesyen atau perabot. Kemampuan untuk melihat, merasakan dan kadang-kadang mencium bau produk anda pada umumnya lebih menarik bagi prospek daripada sekadar mendengarkan jualan anda.

Menyampaikan Pemilikan

Salah satu kelebihan demonstrasi produk adalah menanamkan rasa kepemilikan produk kepada prospek. Sebagai contoh, jurujual kereta biasanya berusaha mendapatkan pembeli di belakang roda untuk merasakan bagaimana rasanya untuk memiliki dan memandu kereta. Percubaan percuma mempunyai maksud serupa untuk membiarkan pembeli mengalami pemilikan sementara produk tanpa risiko membayarnya. Membantu prospek berhubung dengan perasaan pemilikan ini adalah langkah penting untuk penjualan persuasif.

Memberi Bukti

Produk, sampel, video, brosur, gambar dan alat lain yang digunakan dalam demo sering disebut sebagai alat bukti kerana ia menawarkan bukti nyata yang menyokong apa yang anda katakan, menurut Vantage Advertising LLC. Pembeli menganggap anda akan mengatakan perkara yang baik mengenai produk yang anda jual. Pembeli kadang kala tidak percaya kepada jurujual. Menunjukkan apa yang dapat dilakukan oleh produk anda, dan bahkan membiarkan pelanggan mengalaminya, memberikan bukti yang diperlukan. Contohnya, sampel makanan membantu pembeli runcit mengalami kualiti rasa untuk diri mereka sendiri.

Kebimbangan Memerangi

Demonstrasi anda juga membantu anda mengatasi masalah berkaitan produk yang dikemukakan oleh pembeli. Prospek sering kali datang dengan tanggapan atau maklumat yang tidak tepat berdasarkan perkara yang pernah mereka dengar di pasaran. Sekiranya prospek mempersoalkan tuntutan utama atau meragukan produk dan kemampuan prestasinya, demo dapat meredakan masalah tersebut. Kuncinya adalah untuk melihat keprihatinan pembeli sebagai permintaan untuk mendapatkan lebih banyak maklumat dan bukan mengutuk penyelesaian anda.

Penting untuk menyesuaikan demonstrasi produk anda kepada khalayak anda, kata Pragmatic Institute. Bergantung pada apakah demonstrasi anda akan diadakan pada pertemuan pelabur, pameran dagang atau taman awam, anda ingin mempertimbangkan pasaran dan persekitaran sasaran anda ketika merancang jenis demonstrasi produk tertentu yang akan dilaksanakan. Persiapan ini akan memastikan demonstrasi yang memberangsangkan.