Kelebihan dan Kekurangan Menggunakan QuickBooks vs. Peachtree

QuickBooks dan Peachtree adalah dua program perisian perakaunan yang popular yang digunakan oleh perniagaan dan individu untuk membantu mereka menguruskan kewangan mereka. Program-program ini dapat membantu perniagaan anda mengambil peranan yang lebih aktif dalam menguruskan kewangan anda, dan melengkapkan perkhidmatan akauntan profesional sambil tetap menyediakan alat pembukuan yang boleh dipercayai untuk membantu anda menjalankan perniagaan dengan lebih cekap. Walaupun kedua-dua program ini menawarkan faedah dan ciri yang serupa, terdapat beberapa kebaikan dan keburukan menggunakan satu program daripada yang lain.

Sokongan Pengguna

Manfaat QuickBooks berbanding program perisian perakaunan lain, termasuk Peachtree, adalah jumlah bantuan yang ditawarkannya kepada pemilik perniagaan. Contohnya, QuickBooks membantu anda dengan mudah mengatur profil syarikat anda dalam program, dan juga membuat urus niaga, antara lain. Ia melakukan semua ini dengan antara muka dan gambar yang sangat mesra pengguna untuk membimbing anda. Selain itu, QuickBooks menawarkan mod "Temu ramah" untuk menubuhkan perniagaan yang membawa anda melalui 21 langkah mudah dan diskrit yang mudah diikuti. Sebilangan besar langkah ini hanya memerlukan jawapan "ya" atau "tidak", atau hanya memilih industri yang menjadi pilihan perniagaan anda.

Bentuk

QuickBooks juga berfungsi dengan baik dengan penggunaan borang, seperti bil utiliti, pesanan pembelian dan dokumen cukai. Bentuk pada antara muka komputer perisian dirancang untuk menyerupai, sedekat mungkin, dokumen kertas sebenar yang akan anda isi tanpa adanya perisian, dan membuat prosesnya lebih mudah.

Ketelusan Pengiraan

Ketelusan pengiraan dan transaksi dalam Peachtree lebih tinggi daripada ketelusan dalam QuickBooks. Ini bermaksud bahawa lebih mudah untuk melihat, misalnya, akaun mana yang ditinggalkan wang dan akaun mana yang masuk. Ini bukan sahaja dapat menjimatkan masa, tetapi juga memudahkan anda memantau kewangan anda dengan lebih tepat.

Memadamkan Syarikat

Manfaat lain dari Peachtree melalui QuickBooks adalah kemampuan untuk menghapus keseluruhan sejarah transaksi dan data lain dari syarikat tertentu yang mungkin anda jalankan. Walaupun ini mungkin kelihatan seperti kelebihan sepele, dengan mudah menghapus maklumat untuk syarikat yang tidak lagi anda pertimbangkan dapat menjimatkan banyak masa berbanding dengan menghapus setiap rekod dan transaksi satu persatu.

Kos dan Ciri-ciri Lain

Versi satu pengguna kedua-dua program berharga lebih dari $ 200. Walau bagaimanapun, versi QuickBooks Premier untuk pelbagai pengguna kira-kira beberapa ratus dolar lebih banyak daripada versi multi-pengguna Peachtree Complete, dan beberapa ratus dolar lebih rendah daripada versi multi-pengguna Peachtree Premium. Peachtree Premium menawarkan ciri khusus industri dan pengurusan inventori nombor siri, sementara Peachtree Complete tidak. QuickBooks Premier juga menawarkan ciri-ciri khusus industri, serta pendaftaran masuk secara automatik, tetapi tidak menawarkan pengurusan inventori nombor siri.