Cara E-mel Berbilang Halaman dalam Lampiran

E-mel adalah fungsi utama dalam perniagaan apa pun, kecil atau besar. Selain mengirim pesan asas kepada pelanggan, pekerja dan pelanggan, semua program e-mel membolehkan anda melampirkan fail ke pesan keluar. Sekiranya anda mempunyai beberapa halaman yang anda perlukan untuk dilihat dan ditandatangani oleh pelanggan, anda boleh menghantar fail dengan e-mel anda sebagai lampiran. Melampirkan setiap halaman secara berasingan boleh memakan masa dan boleh menyebabkan kerumitan bagi penerima kerana setiap halaman mesti dibuka secara individu. Untuk menghantar berbilang halaman dalam satu lampiran e-mel, pendekatan paling mudah adalah menghantarnya bersama dalam fail zip.

1

Letakkan halaman atau fail yang ingin anda kompres ke dalam folder di desktop anda.

2

Klik kanan pada folder yang mengandungi fail tersebut.

3

Gerakkan penunjuk tetikus anda ke atas "Kirim Ke", dan ketika menu pop timbul terbuka, klik "Folder terkompresi (zip)." Fail zip yang mengandungi semua fail dalam folder yang ditentukan muncul di desktop anda.

4

Klik kanan pada fail zip. Klik "Namakan semula" dan masukkan nama baru untuk fail tersebut.

5

Buka pelanggan e-mel anda dan tuliskan mesej.

6

Klik "Lampirkan Fail" atau "Lampirkan", bergantung pada aplikasi e-mel anda. Lokasi butang "Lampirkan" berbeza-beza bergantung pada perisian anda, tetapi biasanya terletak di bawah atau berhampiran medan "Subjek".

7

Klik dua kali pada fail zip untuk melampirkannya ke mesej e-mel anda.

8

Klik "Kirim" untuk menghantar beberapa halaman dalam satu lampiran kepada penerima.