Cara Mengaktifkan Pelan Data pada BlackBerry

Sebilangan besar syarikat penerbangan memerlukan pelanggan menggunakan telefon pintar BlackBerry di rangkaian mereka untuk melanggan pelan data. Bergantung pada syarikat penerbangan, paket data ini mungkin merupakan bagian dari keseluruhan rencana, atau dapat ditambahkan ke paket saat ini ketika pelanggan beralih ke BlackBerry. Setelah paket data diaktifkan, pengguna akan memiliki akses ke RIM's BlackBerry Internet Service atau BlackBerry Enterprise Service, bergantung pada fitur paket.

1

Log masuk ke akaun anda di laman web penyedia perkhidmatan selular anda. Sekiranya anda belum mengaktifkan BlackBerry anda, klik "Aktifkan" dan masukkan maklumat yang diperlukan, atau hubungi nombor "Aktifkan" pada bungkusan telefon dan masukkan maklumat yang diperlukan seperti yang diminta.

2

Pilih pautan "Pelan Data" atau "Rencana" di akaun dan semak pilihan data yang ada. Setiap pilihan mempunyai keistimewaannya sendiri, seperti jumlah lebar jalur tertentu, dan sering kali berharga pada tahapnya sendiri. Pilih rancangan yang paling sesuai dengan keperluan anda berdasarkan keperluan anggaran atau lebar jalur anda. Sahkan bahawa anda ingin menambahkan pelan data ke langganan anda. Bergantung pada syarikat penerbangan, anda mungkin perlu membayar untuk peningkatan segera atau mungkin akan dikenakan pada penyata anda seterusnya.

3

Hubungi pembawa wayarles jika anda tidak mahu menggunakan laman web untuk mendaftar dalam rancangan data atau jika ciri tersebut tidak tersedia melalui laman web penyedia anda. Tanya wakil perkhidmatan mengenai rancangan, ciri dan harga yang ada. Berikan butiran akaun anda, seperti nama dan nombor telefon anda, dan beritahu perwakilan rancangan data yang ingin anda tambahkan ke akaun anda. Anda mungkin diminta untuk membayar peningkatan paket dengan segera, tetapi Anda dapat meminta agar program itu ditambahkan ke tagihan berikutnya.

4

Minta pembawa mengemas kini buku perkhidmatan BlackBerry anda jika ciri kemas kini automatik tidak tersedia melalui akaun dalam talian anda. Setelah memberikan butiran akaun anda, pembawa akan mengeluarkan kemas kini buku perkhidmatan ke BlackBerry anda, yang akan menyelesaikan pengaktifan paket data dan membolehkan anda mengakses fitur berdasarkan data perangkat.