Bagaimana Saya Menyusun Objek di SketchUp?

Google SketchUp adalah alat kejuruteraan yang boleh anda gunakan untuk membuat objek tiga dimensi dengan cepat. Aktiviti utama yang akan anda lakukan berulang kali dalam SketchUp adalah menyelaraskan satu komponen dengan komponen yang lain. Nasib baik, SketchUp menjadikannya proses yang agak mudah kerana secara automatik menandakan titik di mana anda dapat menyelaraskan objek. Pencipta program menyebut ini sebagai "inferensi". Anda boleh menggunakan inferensi untuk menjajarkan objek dengan cepat di sepanjang satah dan pada titik, muka atau pinggir mana pun.

1

Mulakan SketchUp dengan mengklik "Mula", kemudian "Semua Program." Klik folder "Google SketchUp", kemudian klik entri "Google SketchUp".

2

Buka pemandangan yang ingin anda kerjakan dengan mengklik "Fail", kemudian "Buka." Gunakan kotak Windows Explorer yang muncul untuk mencari pemandangan anda dan klik dua kali untuk membukanya.

3

Klik alat "Pilih", yang terletak di sudut kiri atas antara muka pengguna, kemudian klik tiga kali objek yang ingin anda manipulasi.

4

Klik alat "Pindahkan" berwarna merah, kemudian klik objek yang anda sejajarkan dengan objek pertama.

5

Gerakkan tetikus perlahan ke atas objek kedua untuk membuat titik kesimpulan muncul.

6

Klik tetikus satu kali ke titik kesimpulan untuk memilihnya. Sebagai contoh, untuk menyelaraskan objek pertama dengan yang kedua pada titik akhir, cukup klik tetikus ketika hujung alat "Titik Akhir" muncul.