Berapa Banyak Wang Yang Harus Dihasilkan oleh Pengurus Daripada Pekerja mereka?

Pengurus atasan di beberapa segmen perniagaan yang menerima pampasan tahunan beberapa ratus juta dolar memperoleh 10,000 kali lebih banyak daripada pekerja mereka yang bergaji terendah. Persepsi masyarakat adalah bahawa perbezaan gaji tersebut tidak dibenarkan secara etika dan ekonomi. Menyokong persepsi sedemikian adalah hakikat bahawa tahap pampasan yang sangat tinggi baru-baru ini. Pada tahun 2010, gaji CEO syarikat besar rata-rata adalah 400 kali ganda dari gaji rata-rata pekerja, meningkat 10 kali ganda dari 42 hingga 1 pada tahun 1980. Di mana pendapat berbeza kerana penyebab gaji tinggi tersebut, tahap gaji pengurus yang sesuai dan kaedah mengurangkan gaji ke tahap tersebut

Faktor Pasaran

Anggota lembaga yang menentukan gaji eksekutif atasan berpendapat bahawa gaji eksekutif ditetapkan di pasaran bebas yang beroperasi berdasarkan kekurangan pengurus yang kompeten. Mereka menegaskan bahawa mereka menilai prestasi pengurus berbanding pengurus di pesaing dan menetapkan pampasan sebagai hasilnya. Pengkritik mengatakan bahawa ini adalah pasaran yang gagal, dicirikan oleh kurangnya ketelusan yang mendorong pampasan. Argumen pengkritik mendapat populariti semasa kemelesetan 2008 ketika pampasan eksekutif tetap tinggi, bahkan pada syarikat yang mengalami kerugian besar. Kritikan terhadap pampasan yang tinggi tidak membawa kepada rancangan pengurangan yang jelas dan juga tidak menunjukkan tahap yang sesuai.

Nilai Sumbangan

Dari sudut analitik, pampasan pengurus harus menggambarkan nilai sumbangan mereka untuk kesejahteraan jangka panjang syarikat. Nilai sedemikian sukar untuk diukur tetapi, walaupun seorang pengurus memberikan nilai dua kali lebih banyak daripada pekerja yang melapor terus kepadanya, eksekutif atasan akan menerima pampasan yang berpatutan, bergantung pada ukuran syarikat. Untuk syarikat dengan empat peringkat organisasi, misalnya pengurus jabatan, pengurus bahagian, naib presiden dan presiden, presiden akan menerima pampasan sebanyak 2 x 2 x 2 x 2 = 16 kali ganda daripada pekerja yang melaporkan kepada pengurus jabatan.

Etika

Pendekatan etika untuk persoalan pampasan eksekutif menunjukkan kerosakan dalam tingkah laku etika. Seorang pengurus etika akan meletakkan dirinya di tempat pekerjanya dan bertanya kepada diri sendiri apa pampasan yang akan dia dapat, sebagai salah seorang pekerjanya. Pekerja mengharapkan pengurus dibayar lebih banyak dan eksekutif atasan dibayar beberapa kali gaji mereka sendiri tetapi tahap lebih dari 100 tidak masuk akal dari sudut etika. Tingkah laku yang tidak beretika membawa kepada penurunan semangat. Seorang pekerja mungkin menerima pelaporan kepada pengurus yang memperoleh dua kali lebih banyak tetapi tidak lebih.

Tahap Pampasan yang Sesuai

Mencari tahap pampasan yang sesuai untuk pengurus dipengaruhi oleh kaedah yang dicadangkan untuk menetapkan pampasan tersebut. Banyak anggota dewan syarikat berpendapat bahawa tahap pampasan akan turun dengan dikenakan peningkatan ketelusan. Yang lain ragu sama ada tahap pampasan yang wajar akan dicapai tanpa peraturan pemerintah. Syarikat yang menekankan etika dan menerapkan pemikiran sedemikian terhadap pampasan telah bekerja dengan had pampasan eksekutif yang relatif rendah. Perunding pengurusan berpengaruh, Peter Drucker berpendapat bahawa gaji CEO tidak boleh melebihi 20 hingga 25 kali gaji pekerja purata. Pampasan eksekutif yang lebih tinggi daripada ini menyebabkan kesetiaan pekerja rendah dan motivasi yang buruk. Walaupun tahap yang tepat bergantung pada ukuran dan sifat syarikat,tahap pampasan pengurus yang sesuai nampaknya berada pada tahap yang lebih rendah daripada pada tahun 2010.