Apakah ID Cukai Perniagaan?

ID cukai perniagaan, juga disebut sebagai Nombor Pengenalan Majikan (EIN), adalah nombor sembilan digit unik yang digunakan untuk mengenal pasti akaun cukai entiti perniagaan. EIN berfungsi seperti nombor Jaminan Sosial dan ditawarkan melalui Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri tanpa sebarang kos.

Siapa Yang Perlu Mendapat Satu

Perniagaan yang mempunyai pekerja, dan yang lain yang tidak, harus mengajukan EIN. Bagi mereka yang tidak mempunyai pekerja, IRS mengesyorkan tetap mengajukan EIN sekiranya perniagaan tersebut mempunyai rancangan Keogh (rancangan pencen yang ditangguhkan cukai) atau terlibat dengan operasi amanah, ladang, koperasi petani atau organisasi bukan untung. Jabatan Tenaga Kerja Amerika Syarikat memperluas definisi ini dan mengesyorkan agar perniagaan yang diperlukan untuk mengemukakan penyata cukai juga mengajukan EIN.

Cara Dapatkan Satu

IRS menawarkan pelbagai cara untuk memohon EIN, dengan aplikasi Internet menjadi kaedah pilihan. Memohon secara dalam talian juga merupakan kaedah terpantas, kerana EIN dikeluarkan dengan segera pada akhir sesi dalam talian yang berjaya. Pemohon EIN yang ingin dibantu secara peribadi boleh membuat permohonan dengan menghubungi Talian Cukai Perniagaan dan Khas di 800-829-4933 pada waktu perniagaan (7 pagi hingga 10 malam waktu tempatan, Isnin hingga Jumaat). Pilihan pemfailan lain termasuk memohon melalui faks atau surat. Permohonan faks diproses dalam empat hari bekerja, sementara jangka waktu pemprosesan untuk aplikasi yang dikirimkan adalah hingga enam minggu.

Menutup Akaun EIN

EIN adalah nombor pengenalan pembayar cukai tetap yang tidak pernah dapat digunakan kembali atau dipindahkan ke perniagaan lain. Akibatnya, pemilik perniagaan yang membubarkan entiti atau memasuki masa tidak aktif kadangkala meminta EIN dibatalkan. Untuk melaksanakan tugas ini, pemilik perniagaan mesti menghantar permintaan bertulis kepada IRS yang menyatakan alasan mereka ingin menutup akaun, dan memasukkan nama sah lengkap entiti, alamat perniagaan dan EIN. Akhir sekali, sebarang penyata cukai yang berlaku mesti diajukan sebelum akaun EIN dapat ditutup.

Mendapat EIN Baru

IRS memberikan garis panduan untuk membantu mengenal pasti perniagaan yang mungkin memerlukan EIN baru. Secara umum, menurut IRS, perniagaan akan memerlukan EIN baru "ketika pemilikan atau struktur telah berubah" tetapi tidak dalam hal perubahan nama sederhana. Perubahan kepemilikan dan struktur merangkumi, tetapi tidak terbatas pada, menyatakan kemuflisan, kepercayaan berubah menjadi harta tanah dan perubahan pemilikan entiti.

Amaran

Menggunakan EIN dengan alasan lain selain berkaitan dengan aktiviti perniagaan adalah haram. EIN tidak boleh digunakan sebagai ganti nombor Jaminan Sosial, tetapi beberapa firma pembaikan kredit menasihatkan bahawa identiti kredit baru dapat dibuat dengan menggunakan EIN ketika memohon kredit peribadi. Skema ini disebut "pemisahan file", dan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan memberi amaran bahawa pelanggar "boleh menghadapi denda atau bahkan hukuman penjara."