Cara Menamakan semula Pemacu Keras Luaran Digital Barat

Dalam dunia berteknologi tinggi hari ini, menjejaki data penting sangat penting untuk menjalankan perniagaan yang berjaya. Oleh itu, anda mungkin menyimpan data pada beberapa jenis peranti termasuk cakera keras dalaman sistem anda, cakera keras luaran atau bahkan pemacu denyar USB. Walaupun hanya dengan persediaan asas, Windows membuat beberapa huruf dan label pemacu di File Explorer. Apabila anda menambahkan peranti luaran, label generik akan menyukarkan pembezaan antara peranti. Oleh itu, jika anda mempunyai pemacu Digital Barat tempat anda menyimpan data penting, anda boleh menjadikannya lebih mudah untuk mencari di File Explorer dengan menukar label pemacu lalai.

Tukar Label Pemacu

1

Sambungkan kabel data USB ke cakera keras luaran Western Digital dan port USB kosong di komputer. Tunggu beberapa saat sehingga Windows mengesan pemacu WD yang disambungkan dan konfigurasikan untuk digunakan sebagai peranti storan luaran.

2

Tekan "Windows-E" untuk membuka File Explorer, dan kemudian klik "Computer" di panel navigasi.

3

Klik kanan ikon huruf pemacu untuk pemacu luaran Western Digital, kemudian klik "Ganti nama" pada menu senarai pop timbul.

4

Taipkan nama label untuk pemacu luaran WD di medan yang disorot, kemudian tekan "Enter." Contohnya, jika pemacu luaran WD yang disambungkan menggunakan huruf pemacu "E", label lalai akan muncul sebagai "Removable Disk (E :)" di tetingkap File Explorer. Selepas anda mengklik "Ganti nama" pada menu pop-up, ketik "WD External USB" atau yang serupa untuk memudahkan pembezaan semasa menyimpan fail atau bekerja dengan pemacu dan folder di File Explorer.

Tukar Surat Pemacu

1

Tekan "Windows-E" untuk melancarkan File Explorer. Klik tab "Komputer" pada bar pita, kemudian klik "Urus." Tetingkap Pengurusan Komputer dibuka.

2

Klik kanan huruf pemacu dan keterangan label pemacu luaran WD dalam senarai Volume, kemudian klik "Ubah Huruf dan Jalur Pemacu" pada menu pop timbul.

3

Pilih huruf pemacu semasa di tetingkap Ubah Huruf dan Jalur Pemacu, kemudian klik "Ubah."

4

Aktifkan pilihan "Tetapkan huruf pemacu berikut", dan kemudian pilih huruf pemacu yang diinginkan dalam senarai juntai bawah. Klik "OK" dua kali untuk menyimpan perubahan dan tutup tetingkap Change Drive Letter atau Path.

5

Tutup tetingkap "Pengurusan Komputer". Klik kanan kawasan terbuka tetingkap File Explorer yang terbuka, kemudian klik "Refresh." Huruf pemacu baru untuk pemacu luaran WD muncul di sebelah label keterangannya.