Cara Menulis Memo Tentang Pekerja yang Dipecat

Majikan yang takut dengan proses pemecatan mungkin menarik nafas lega setelah pekerja yang diberhentikan pergi; tetapi kerja itu belum selesai. Setelah pekerja yang dipecat meninggalkan tempat ini, tulis memo pendek kepada orang yang perlu mengetahui mengenai pemergiannya. Ini mungkin termasuk anggota keselamatan, pengurus, mereka yang bekerja di jabatan pekerja yang dipecat, dan orang yang selalu berinteraksi dengan pekerja yang dipecat.

Petua

Mengumumkan pemecatan pekerja memerlukan kebijaksanaan. Pengumuman anda harus jelas dan tepat, di samping melindungi privasi dan maruah bekas pekerja. Pengumuman anda juga dapat mendorong pekerja untuk mempertimbangkan untuk melamar jawatan yang sekarang terbuka.

Penamatan Negeri dengan jelas

Tuliskan ayat yang secara sederhana dan jelas menyatakan bahawa pekerja yang dinamakan telah diberhentikan. Cara lain untuk membuat frasa adalah bahawa syarikat dan bekas pekerja berpisah. Anda tidak perlu memberikan alasan untuk penamatan tersebut, dan pada hakikatnya, anda harus mengelakkan memberi alasan yang boleh ditentang terhadap anda atau menimbulkan niat buruk.

Tambahkan ayat atau frasa yang memberitahu bila penamatan itu berkesan. Ini memberi tahu pekerja bahawa mereka tidak seharusnya berjumpa dengan orang tersebut di tempat tersebut selepas tarikh kuat kuasa.

Semoga Pekerja Baik

Tulis ayat yang menyatakan harapan terbaik anda untuk pekerja yang dipecat ini ke hadapan. Ini membantu mengekalkan nada positif dalam memo dan menyedari hakikat bahawa pekerja memberikan sumbangan kepada perniagaan anda dan kemungkinan mempunyai rakan dalam syarikat yang mengambil berat tentang masa depannya.

Contoh:

Kami menghargai kerja yang dilakukan John untuk syarikat kami, dan kami berharap yang terbaik untuk usaha masa depannya.

Terangkan Beban Kerja yang Akan Datang

Salah satu soalan utama pekerja anda yang masih ada adalah adakah mereka perlu melakukan kerja tambahan kerana ketiadaan pekerja yang dipecat. Sebutkan dalam memo yang akan melakukan kerja pekerja yang dipecat ke depan.

Contoh:

Mulai esok, kita akan mempunyai pekerja sementara dalam kedudukan ini. Sehingga itu, arahkan semua tugas atau pertanyaan segera kepada Mary Smith.

Menjemput Jemputan kepada Pekerja Semasa

Di bahagian terakhir memo, anda berpeluang menjemput pekerja anda untuk membantu anda mengisi kedudukan terbuka. Tulis dua atau tiga ayat yang menerangkan kelayakan apa yang harus dimiliki calon ideal, jangka masa anda untuk mengisi jawatan dan siapa orang yang tepat untuk mengumpulkan resume. Pastikan anda menyatakan sama ada anda ingin mempromosikan secara dalaman sebelum anda memulakan carian luaran. Ini memberi penutupan positif kepada memo dan membantu penerima melihat ke masa depan dan bukannya bergantung pada pekerja yang anda harus memecat.

Contoh:

Kami memulakan pencarian seseorang untuk menggantikan John dalam peranannya sebagai pengurus komunikasi. Kedudukan ini memerlukan ijazah sarjana muda dalam komunikasi, pemasaran atau bidang yang berkaitan, bersama dengan sekurang-kurangnya lima tahun pengalaman dalam perhubungan awam atau peranan pemasaran. Sekiranya anda berminat dengan kedudukan ini, sila berbincang dengan penyelia anda, yang akan menghubungi HR bagi pihak anda.