Cara Mengarahkan Mel Suara ke Google

Google, sejak didirikan pada tahun 1998, kini menawarkan lebih daripada sekadar mesin carian Internet. Syarikat itu juga menyediakan - antara lain - Google Voice, perkhidmatan suara melalui protokol Internet (VoIP) yang membolehkan anda membuat dan menerima panggilan dan mengatur mel suara. Walau bagaimanapun, jika anda hanya ingin memanfaatkan perkhidmatan mel suara Google - yang merangkumi kemampuan untuk mencari mel suara lalu dan menerima transkripsi mel suara di peti masuk Gmail anda - dan masih menyimpan nombor telefon bimbit yang ada, anda boleh mendaftar untuk Google Voice Lite . Dengan cara ini, semua mel suara anda akan menuju ke akaun Google Voice anda.

1

Log masuk ke akaun Gmail anda. Klik "Lagi" dari bar menu dan kemudian klik "Malah Lebih Banyak." Kemudian klik "Suara" di bawah tajuk "Rumah & Pejabat".

2

Klik "Dapatkan Nombor Suara" dan kemudian klik "Saya mahu menggunakan nombor telefon bimbit saya."

3

Masukkan nombor telefon bimbit anda dan kemudian klik "Periksa pilihan yang tersedia." Kemudian klik "Dapatkan Google Voice Lite."

4

Klik "Sambung" dan perhatikan kod yang akan muncul di skrin komputer anda. Kemudian jawab telefon yang dikaitkan dengan nombor telefon bimbit yang anda berikan, dan masukkan kod ke dalam telefon.

5

Klik "Aktifkan mel suara Google pada telefon ini" dan ikuti arahan dari Google khusus ke akaun anda.