Apa yang Berlaku jika Menamatkan Inventori Dilebih-lebihkan?

Dalam dunia perniagaan, inventori memainkan peranan penting dalam kejayaan dan dapat mempengaruhi penyata kewangan. Sekiranya inventori akhir tidak betul, ia boleh mempengaruhi pelbagai bidang perniagaan dan keuntungan anda. Oleh kerana itu, fokus untuk memperbaik inventori harus menjadi salah satu keutamaan anda sebagai pemilik perniagaan.

Kos barangan yang dijual

Apabila jumlah inventori pada akhir tempoh perakaunan dilebih-lebihkan, ia mempunyai kesan langsung terhadap kos barang yang dijual. Kos barang yang dijual boleh didapati di penyata pendapatan dan digunakan semasa mengira keuntungan kasar. Untuk mengira kos barang yang dijual, anda membuat inventori permulaan, menambah pembelian dan kemudian mengurangkan inventori akhir. Sekiranya inventori akhir dilebih-lebihkan, ini akan menjadikan kos barang yang dijual kelihatan lebih rendah daripada yang sebenarnya.

Lebihan Pendapatan

Apabila kos barang yang terjejas dipengaruhi oleh keterlaluan persediaan akhir, ia juga memberi kesan kepada pendapatan. Untuk mengira pendapatan, kos barang yang dijual dikurangkan dari pendapatan. Sekiranya kos barang yang dijual terlalu rendah berbanding dengan yang seharusnya, ini menjadikan pendapatan bersih kelihatan lebih besar daripada yang sebenarnya. Apabila ini berlaku, ia akan meningkatkan tanggungan cukai bagi syarikat. Anda pada asasnya akan membayar cukai ke atas pendapatan yang tidak semestinya anda lakukan.

Pembetulan

Selepas ralat dalam inventori, ia mungkin akan diarahkan kemudian. Apabila ini berlaku, ia akan mempengaruhi kos barang yang dijual, kecuali kali ini akan berlawanan arah. Apabila inventori diperbetulkan, itu menjadikan kos barang yang dijual kelihatan lebih tinggi daripada yang sebenarnya. Ini menjadikan syarikat kelihatan kurang menguntungkan daripada yang sebenarnya. Oleh kerana itu, pelabur dapat membentuk pendapat negatif mengenai syarikat tersebut.

Pertimbangan

Walaupun banyak kesalahan inventori adalah kesilapan yang jujur, beberapa syarikat melebih-lebihkan sebarang inventori dengan sengaja. Ini dilakukan sehingga nampaknya syarikat itu lebih menguntungkan daripada yang sebenarnya. Sekiranya syarikat itu melalui masa-masa sukar, ini dapat membantu menarik pelabur dan meningkatkan nilai syarikat. Sekiranya anda tergoda untuk melebih-lebihkan inventori agar kelihatan lebih menarik, fikirkanlah lagi kerana ini melanggar undang-undang dan amalan perniagaan yang tidak beretika.