Baris Perintah dan Cara Menghapus Sambungan Fail

Anda mungkin menyedari bahawa kebanyakan fail mempunyai peluasan seperti TXT atau EXE setelah nama fail, walaupun fail ini tidak selalu dipaparkan di Windows. Sambungan fail adalah bagaimana Windows tahu apa yang harus dilakukan dengan fail tertentu, seperti membuka fail teks di Notepad atau Microsoft Office. Namun, jika perniagaan anda perlu membuang peluasan fail, menggunakan baris perintah dan kumpulan kumpulan jauh lebih pantas daripada menamakan semula setiap fail secara manual.

Arahan Perintah

Windows Command Line adalah antara muka teks yang tidak asing bagi sesiapa yang pernah bekerja dengan DOS atau Unix, walaupun tidak biasa digunakan oleh orang biasa. Perintah arahan arahan sering digunakan oleh Pentadbir Sistem untuk pelbagai tugas dari memeriksa diagnostik rangkaian hingga membuat sandaran. Oleh kerana tidak ada antara muka pengguna grafik untuk mereka, mereka biasanya berjalan lebih cepat, tetapi yang lebih penting, perintah baris perintah dapat dilaksanakan secara berkumpulan - beberapa perintah yang berbeza dalam satu baris - untuk mencapai beberapa tujuan.

Buka terminal arahan dengan menekan "Win-R" untuk membuka menu Jalankan, kemudian ketik "cmd" dan tekan "Enter."

Namakan semula

Perintah "rename" atau "ren" menamakan semula fail atau direktori yang ditentukan. Struktur asasnya adalah:

ren C: \ path \ to \ file.txt newfile

Dalam contoh ini, fail "file.txt" akan diganti namanya menjadi "newfile", tanpa perluasan (.txt). Perhatikan bahawa untuk banyak fail dan direktori, anda perlu menggunakan tanda petik untuk membuat perintah ganti nama berfungsi dengan spasi.

Contohnya, baris berikut akan berfungsi:

ren "C: \ path to \ my documents \ file.txt" newfile.txt

Ralat akan dihasilkan, walaupun, jika baris tersebut tidak termasuk tanda petik:

ren C: \ jalan ke \ dokumen saya \ file.txt newfile.txt

Untuk menamakan semula direktori, gunakan format yang sama tetapi gunakan nama direktori dan bukannya fail, seperti:

ren "C: \ Nama Direktori Lama" "direktori baru"

Perhatikan tanda petikan di sekitar nama direktori baru kerana ruang.

Untuk sebarang arahan, ketik perintah dengan "/?" selepas itu untuk sintaks dan pilihan.

Salin dan XCopy

Salin serupa dengan menamakan semula dengan beberapa suis lagi. Salin juga hanya berfungsi pada fail. Sintaksnya adalah:

salin C: \ my \ oldfile.bat C: \ my \ newfile

Perhatikan bahawa fail yang disalin akan muncul di direktori yang berfungsi (yang ditentukan oleh arahan anda sebagai lokasi anda) kecuali anda memberikan lokasi yang tepat untuk fail baru.

XCopy, seperti salinan, membuat pendua, tetapi berfungsi pada kedua-dua fail dan direktori. Sintaksnya sama:

xcopy "C: \ my \ direktori lama" "C: \ my \ direktori baru"

Wildcard dan Batch Files

Baris arahan menggunakan wildcard. Contohnya, mengetik yang berikut akan menyalin semua fail TCT ke direktori d: \ my \ backup tanpa perluasan fail:

salin * .txt "D: \ my \ direktori cadangan *."

Wildcard sangat berguna ketika berurusan dengan pelbagai fail dan jenis fail.

Menggabungkan semuanya sejauh ini, anda boleh membuat fail baru yang disebut "backup.bat" baik dalam penyunting teks, seperti Notepad atau Vim, atau melalui baris perintah dengan perintah "edit backup.bat". Gunakan arahan ini:

salin "c: \ path to \ some files *. " c: \ backup \ rename C: \ backup *. *. del c: \ sandaran * .txt

Simpan dan tutup fail.

Dari baris arahan, ketik "backup.bat" dan file batch akan menjalankan perintah yang anda tentukan: pertama, menyalin semua fail dari direktori itu, kemudian menamakan semula mereka untuk membuang pelanjutan.

Perhatikan bahawa mana-mana fail dengan nama yang sama tetapi peluasan yang berbeza (seperti "myfile.txt" dan "myfile.odt") tidak akan menimpa yang pertama dinamakan semula. Dalam kes ini, kerana penyusunan abjad, "myfile.odt" akan menjadi "myfile" sementara "myfile.txt" akan kekal dengan peluasan TXT.