Contoh Matlamat Korporat

Menetapkan matlamat korporat adalah bahagian penting dalam mengembangkan perniagaan. Walaupun kebanyakan pemilik perniagaan kecil sudah biasa dengan proses penetapan tujuan ketika membuat rancangan perniagaan mereka, mereka mungkin tidak menetapkan tujuan untuk pertumbuhan yang berterusan. Beberapa contoh matlamat korporat dapat digunakan untuk inspirasi untuk perniagaan anda sendiri.

Meningkatkan Keuntungan

Semua syarikat harus berusaha meningkatkan keuntungan mereka, jika mereka ingin terus berniaga. Sama ada melalui pengembangan pasaran baru, mencari produk baru untuk ditawarkan kepada pelanggan, menaikkan margin keuntungan dan mengurangkan kos yang tidak perlu, syarikat perlu mencari jalan untuk meningkatkan keuntungan mereka sekarang dan masa depan. Sebagai contoh, sebuah syarikat kasut telah membina asas pelanggan yang kukuh untuk kasut mereka yang berharga sederhana. Syarikat ini dapat meningkatkan keuntungan dengan mencari pengilang baru untuk kasut yang akan menawarkan harga yang lebih rendah, atau syarikat itu dapat melepaskan barisan kasut baru pada titik harga yang lebih tinggi.

Peningkatan Bahagian Pasaran

Puas dengan bahagian pasaran semasa anda adalah cara terbaik untuk akhirnya membunuh syarikat anda. Salah satu matlamat korporat penting adalah meningkatkan bahagian pasaran anda. Sekiranya anda telah mengunci demografi 35 hingga 55, anda boleh menetapkan matlamat untuk mula menjangkau orang yang lebih muda. Matlamat ini harus merangkumi cara untuk mencapai demografi yang lebih muda ini. Salah satu contohnya adalah melalui penggunaan media sosial dan rangkaian untuk menarik pembeli yang lebih muda.

Memperluas Garis Produk Semasa

Menawarkan produk yang sama tanpa perubahan selama bertahun-tahun menimbulkan kebuntuan di pasaran. Walaupun pengembangan liar tidak pernah disarankan, menguji produk dan perkhidmatan baru untuk melihat apa yang akan ditanggung oleh pasaran adalah strategi pertumbuhan yang baik dan matlamat korporat yang baik. Contohnya, kembali ke syarikat kasut. Syarikat ini menghasilkan kasut kasual. Untuk memperluaskan barisan produk, syarikat boleh mula menghasilkan kasut bertumit tinggi yang masih selesa. Ini bukan sahaja memperluas rangkaian produk, tetapi juga memperluas potensi pasaran.

Meningkatkan Kadar Pengekalan Pekerja

Sebilangan besar matlamat korporat memberi tumpuan kepada pengembangan dan keuntungan. Namun, perhatian juga harus diberikan kepada infrastruktur ketika menetapkan tujuan korporat. Sekiranya kadar pengekalan pekerja semasa rendah, ini bermakna produktiviti menderita dan dengan demikian, matlamat syarikat mungkin tidak dapat dicapai. Meningkatkan kadar pengekalan pekerja mengurangkan jumlah wang dan masa yang dihabiskan untuk melatih pengambilan pekerja baru yang seterusnya membantu keuntungan. Contoh matlamat korporat ini adalah untuk syarikat dengan kadar pengekalan semasa 60 peratus bekerja untuk mengekalkan 80 peratus tenaga kerja mereka sekarang hingga tahun depan. Sekiranya perubahan diperlukan untuk memenuhi matlamat ini, seperti gaji yang lebih tinggi atau faedah yang lebih baik, item ini perlu dimasukkan ke dalam matlamat.