Struktur Hierarki Organisasi

Struktur hierarki organisasi adalah cetakan biru pekerja dan tajuk pekerjaan organisasi. Sebilangan besar struktur hierarki organisasi digambarkan dengan kotak, garis mendatar dan garis menegak. Kotak tersebut mewakili pekerja. Selain itu, garis mendatar antara kotak mewakili pekerja yang memegang gelaran serupa seperti pengurus. Pekerja yang jatuh secara menegak di bawah pekerja tertentu mempunyai pangkat yang lebih rendah. Syarikat boleh menggunakan satu atau beberapa struktur hierarki organisasi utama.

Pengenalan

Struktur hierarki organisasi boleh rata, bersaiz sederhana atau tinggi. Sebagai contoh, banyak syarikat kecil mempunyai struktur organisasi yang rata kerana kurangnya pengurusan pertengahan. Presiden syarikat boleh menggunakan hanya pengurus dan pekerja perkeranian sehingga organisasi itu berkembang. Oleh itu, terdapat sedikit eselon atau tingkatan di sebuah syarikat dengan struktur organisasi yang rata. Sebaliknya, syarikat besar mungkin mempunyai banyak tahap pengurusan dan, oleh itu, dianggap mempunyai struktur organisasi yang tinggi.

Jenis-Jenis

Beberapa jenis struktur hierarki organisasi merangkumi struktur produk dan fungsi, menurut Referenceforbusiness.com. Syarikat yang menggunakan struktur hierarki organisasi produk membahagikan jabatan mengikut kategori produk. Banyak kedai dan peruncit menggunakan struktur organisasi produk. Sebagai contoh, seorang eksekutif, seperti naib presiden pakaian lelaki, boleh melaporkan kepada presiden. Syarikat yang menggunakan struktur hierarki organisasi berfungsi memisahkan jabatannya menjadi bidang fungsional, seperti perakaunan, kewangan, kejuruteraan dan pemasaran. Syarikat dengan struktur hierarki organisasi berfungsi mempunyai naib presiden, pengarah dan pengurus pemasaran, sebagai contoh, bukan tajuk berorientasikan produk.

Kebaikan

Salah satu kelebihan struktur hierarki organisasi produk ialah pekerja dapat mengkhususkan diri dalam barisan produk tertentu. Pengkhususan produk ini mendorong pengeluaran dan pengedaran semua produk. Struktur hierarki organisasi produk sangat berguna apabila kualiti produk sangat penting. Sebagai contoh, syarikat yang menghasilkan perisian komputer akan sangat bergantung pada kualiti. Oleh itu, syarikat perisian komputer boleh menggunakan pakar produk di kedua-dua bahagian pengguna dan komersialnya. Syarikat yang menggunakan struktur hierarki organisasi berfungsi dengan cekap mengumpulkan pekerja mengikut pengetahuan, kemahiran dan sumber. Sebagai contoh, pekerja pemasaran lebih baik menyelesaikan masalah kesedaran jenama rendah ketika bekerjasama.

Kekurangan

Satu kelemahan struktur hierarki organisasi produk adalah pertindihan sumber. Sebagai contoh, perkakas rumah, barang sukan dan pakaian lelaki dalam rangkaian runcit mungkin memerlukan pengurus pemasaran yang berasingan. Tiga pengurus pemasaran mungkin tidak praktikal dan dapat menaikkan kos buruh. Jabatan dalam struktur hierarki organisasi berfungsi mungkin mengalami kesukaran untuk menyelaraskan aktiviti dengan jabatan lain. Sebagai contoh, pengurus produk di syarikat elektronik mungkin tidak tahu apa yang dilakukan oleh kejuruteraan untuk membetulkan kecacatan produk tertentu. Jabatan berorientasikan fungsional juga boleh menggunakan wang belanjawan.

Pertimbangan

Sebilangan syarikat mungkin perlu menggunakan struktur hierarki organisasi geografi yang lebih banyak. Sebagai contoh, syarikat makanan kecil mungkin menyedari bahawa pilihan rasa sangat berbeza mengikut kawasan. Selain itu, sebilangan pengguna di kawasan yang berbeza mungkin lebih suka makanan sarapan pagi yang dibungkus daripada makanan yang disediakan. Sebagai contoh, orang yang berulang-alik di pantai barat mungkin lebih suka makanan sarapan pagi yang dibungkus. Oleh itu, sebuah syarikat mungkin perlu mendesentralisasi pemasaran dan sumber daya manusia untuk memenuhi keperluan pengguna serantau dengan lebih baik.