Apa itu Anggaran Permintaan?

Sukar untuk merancang penjualan dan kejayaan masa depan anda jika anda tidak tahu selera makan di pasaran untuk barang dan perkhidmatan anda. Walaupun tidak ada cara yang sempurna untuk meramalkan apa yang mungkin ingin dibeli oleh pelanggan anda di masa depan, terdapat beberapa kaedah anggaran permintaan yang dapat memberi anda idea yang dapat diukur dari apa yang anda harapkan. Walaupun kaedah anggaran permintaan ini sedikit berbeza dalam pelaksanaannya, kaedah ini akan membantu anda merencanakan strategi pemasaran anda untuk mempertimbangkan jangkaan penjualan. Dengan menggunakan kaedah anggaran permintaan, anda dapat mengukur berapa banyak barang yang akan dihasilkan dan berapa banyak perkhidmatan yang ditawarkan, dan anda juga dapat menentukan apakah pengembangan dapat dilaksanakan atau tidak.

Elemen Anggaran Permintaan

Anggaran permintaan dalam bidang ekonomi pengurusan merujuk kepada meramalkan bagaimana tingkah laku pengguna berhubung dengan produk dan perkhidmatan anda di masa hadapan. Anggaran tersebut sering didasarkan pada sejumlah pemboleh ubah yang berbeza yang dapat merangkumi perubahan harga, perubahan bagaimana persaingan anda meningkatkan atau menurunkan harganya, dan faktor ekonomi seperti kemelesetan, yang akan mempengaruhi pembelian pengguna. Dengan menerapkan pemboleh ubah ini, anda dapat menganalisis bagaimana permintaan pelanggan anda mungkin berubah menjadi lebih baik atau lebih buruk bergantung pada faktor tertentu. Akibatnya, anda mungkin memutuskan bahawa anda dapat menaikkan harga kerana permintaan akan tetap stabil atau bahkan meningkat, atau anda mungkin memutuskan bahawa anda harus menarik kembali pengeluaran kerana keadaan tidak mungkin menguntungkan.Anggaran permintaan dalam bidang ekonomi pengurusan adalah cara penting bagi anda untuk menentukan jangka pendek dan jangka panjang perniagaan anda.

Kaedah Anggaran Permintaan

Terdapat beberapa kaedah anggaran permintaan dalam ekonomi pengurusan yang dapat membantu anda memperoleh gambaran yang jelas tentang apa yang mungkin terjadi pada tahap permintaan pelanggan di masa depan. Salah satu langkah popular dalam perkiraan permintaan adalah melakukan tinjauan, yang sering merangkumi kumpulan fokus dan wawancara langsung dengan pelanggan. Tinjauan berguna kerana anda memperoleh maklumat dari pasaran sasaran anda dan mereka dapat memberitahu anda ketakutan, harapan, dan rancangan masa depan mereka. Namun, ada beberapa kelemahan dengan kaedah ini kerana pelanggan mungkin memberitahu anda apa yang akan mereka lakukan di masa depan dan keadaan dapat mengubah rancangan pembelian tersebut dengan cepat. Juga sukar untuk mendapatkan sampel yang benar-benar representatif semasa anda melakukan tinjauan.

Satu lagi langkah umum dalam perkiraan permintaan adalah analisis regresi di mana pemboleh ubah bersandar seperti permintaan untuk produk atau perkhidmatan dibandingkan dengan pemboleh ubah bebas seperti harga. Analisis regresi sangat bergantung pada statistik untuk membuat gambaran komprehensif mengenai permintaan pengguna masa depan berdasarkan pemboleh ubah bebas tertentu. Model analisis regresi asas hanya akan membuat perbandingan antara pemboleh ubah bersandar dan satu pemboleh ubah bebas. Model analisis regresi yang lebih kompleks akan membuat perbandingan antara pemboleh ubah bersandar dan pelbagai pemboleh ubah bebas.

Pertimbangan Anggaran Permintaan

Terlepas dari langkah-langkah dalam estimasi permintaan yang anda gunakan, penting untuk memahami bahawa proses ini dapat membantu anda dalam hal harga dan produksi. Semasa anda menawarkan produk baru atau memulakan perniagaan baru, anda mungkin tidak mempunyai idea bagaimana harga produk anda. Apabila anda mempunyai idea tentang permintaan akan produk atau perkhidmatan tersebut, anda akan mengetahui berapa banyak yang dapat anda kenakan untuk produk atau perkhidmatan tersebut. Ini dapat membantu anda mengelakkan harga atau harga produk anda. Anggaran permintaan juga dapat membantu anda dalam pengeluaran. Sebagai contoh, jika permintaan di pasar Anda diproyeksikan untuk 50.000 unit, Anda dapat menghasilkan barang yang cukup untuk memenuhi permintaan tersebut tanpa terlalu banyak menghasilkan. Ingat juga bahawa anggaran ini hanya dugaan yang terdidik mengenai permintaan akan sesuatu produk atau perkhidmatan.Selalu biarkan ruang untuk kesilapan dalam anggaran permintaan perniagaan anda atau anda mungkin akan mendapat kejutan.