Adakah Modem Akan Berfungsi Dengan Penyedia Internet?

Modem adalah pintu masuk anda ke Internet. Banyak penyedia perkhidmatan membolehkan anda menyewa modem dari mereka untuk memastikannya berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, tidak semua modem berfungsi dengan semua penyedia Internet - jenis perkhidmatan tertentu memerlukan jenis perkakasan tertentu. Banyak modem terlalu ketinggalan zaman atau kekurangan komponen yang betul untuk berfungsi dengan baik. Beberapa penyedia perkhidmatan Internet menghendaki anda menggunakan modem yang mereka sediakan.

Keserasian Modem

Sebelum anda membeli modem, pastikan ia serasi dengan ISP dan peringkat Internet anda. Cara termudah untuk diperiksa adalah dengan menghubungi penyedia perkhidmatan anda atau memeriksa laman webnya untuk mendapatkan senarai modem yang serasi. Manual dan keterangan modem juga boleh merangkumi senarai penyedia perkhidmatan yang berfungsi dengannya. Sekiranya anda membeli atau menyewa modem dari ISP anda, ia akan serasi dengan perkhidmatan Internet yang anda pesan.

Kelajuan Perkhidmatan

Internet berkelajuan tinggi, seperti perkhidmatan yang menawarkan 100 Mbps, memerlukan modem DOCSIS 3.0. Model lama tidak dapat menyokong kelajuan perkhidmatan yang tinggi. Sekiranya anda telah menaik taraf perkhidmatan anda, anda mungkin perlu membeli modem baru untuk menggunakannya.

Memilih Modem

Apabila anda memilih modem, yang paling penting adalah memastikannya berfungsi dengan ISP anda - tetapi ada pertimbangan lain juga. Modem yang anda beli mungkin mempunyai ciri yang tidak ditawarkan oleh penyewaan dari ISP anda. Sebagai contoh, beberapa modem berfungsi sebagai penghala dan menghantar isyarat tanpa wayar. Yang lain membolehkan anda mengawal lebih banyak peranti mana yang mempunyai keutamaan untuk aplikasi seperti permainan.

Modem Terpakai

Banyak modem terpakai sepertinya pilihan kewangan yang baik - dan boleh, dalam keadaan yang betul. Anda boleh menjimatkan dari 25 hingga 50 peratus dengan membeli modem yang telah diperbaharui. Walaupun begitu, banyak yang ketinggalan zaman dan tidak akan memberi anda kelajuan Internet yang optimum walaupun mereka serasi dengan penyedia perkhidmatan anda. Baca spesifikasi modem sebelum anda membelinya untuk memastikan ia dapat menyokong kelajuan Internet anda; jika tidak, ia terlalu lapuk untuk tujuan anda. Tidak ada alasan untuk membeli modem yang hanya menyokong 20 Mbps ketika perkhidmatan anda menawarkan 40 Mbps. Modem boleh bertahan selama bertahun-tahun - DOCSIS 3.0, standard semasa untuk modem Internet berkelajuan tinggi pada tarikh penerbitan - telah digunakan sejak tahun 2006.