Cara Membeli Nota Aliran Tunai

Nota aliran tunai adalah instrumen hutang, IOU atau nota janji. Apabila seseorang individu atau perniagaan meminjam wang daripada individu atau perniagaan lain, nota tersebut adalah bukti hutang. Individu yang ingin mendapatkan wang boleh membeli nota aliran tunai dan menjana wang dengan memperoleh faedah dari pembayaran balik wang kertas dari peminjam. Apabila anda membeli nota aliran tunai, anda menjadi "pemberi pinjaman" dalam transaksi, jadi peminjam membayar anda kembali untuk jumlah pinjaman, ditambah dengan faedah. Terdapat pelbagai jenis nota aliran tunai, termasuk nota perniagaan atau harta tanah. Bergantung pada jenis nota aliran tunai yang anda beli, sumber untuk mencari dan menyelesaikan pembelian mungkin berbeza.

1

Tentukan jenis nota aliran tunai yang hendak dibeli. Sekiranya anda ingin membeli nota aliran tunai perniagaan, anda perlu menghubungi broker perniagaan. Sekiranya anda ingin membeli nota aliran tunai gadai janji, sumber terbaik adalah broker gadai janji. Broker ini bertindak sebagai penghubung antara penjual nota dan anda sebagai pembeli wang tunai.

2

Hubungi broker. Anda boleh mencari broker gadai janji dan perniagaan tempatan melalui carian dalam talian atau dalam buku telefon anda. Hubungi broker untuk menyatakan minat anda untuk membeli nota aliran tunai dan lihat nota aliran tunai yang tersedia untuk dijual.

3

Bincangkan terma dan syarat untuk nota aliran tunai. Ketahui dari broker jumlah utama nota aliran tunai, kadar faedah yang dibayar oleh peminjam dan istilah yang tertinggal pada nota aliran tunai. Sebagai contoh, pada nota aliran tunai gadai janji, adalah perkara biasa bagi pembeli untuk memperoleh antara 12 hingga 15 peratus.

4

Buat nota janji untuk memindahkan hak milik. Apabila anda membeli nota aliran tunai, anda kini menjadi pemberi pinjaman sejumlah wang utama. Ini memerlukan anda membuat nota janji yang menunjukkan kepada anda sebagai pemilik nota dan peminjam pada nota sebagai pihak yang bertanggungjawab untuk membayar balik wang tunai.

5

Buat escrow. Akaun escrow adalah akaun pihak ketiga di mana wang untuk deposit dan pengeluaran nota aliran tunai berlaku mengikut nota janji dan terma dan syarat nota tersebut. Broker boleh membuat akaun escrow atau anda boleh menyewa peguam untuk membuatnya untuk anda.

6

Wang belian deposit. Oleh kerana anda membeli nota aliran tunai, anda mesti memasukkan jumlah harga pembelian untuk nota tersebut ke dalam akaun escrow. Pentadbir akaun escrow memberikan wang ini kepada penjual nota aliran tunai.

7

Kumpulkan pembayaran bulanan. Anda sekarang adalah pemilik nota aliran tunai dan perlu membayar pembayaran bulanan, termasuk pokok dan bunga untuk peminjam membayar balik pinjaman. Secara amnya, peminjam membayar wang tersebut ke dalam akaun escrow dan kemudian pentadbir akaun tersebut mengeluarkan wang yang disebabkan oleh anda.