Apakah Format PPSX?

Fail PPSX, yang digunakan oleh Microsoft PowerPoint, berkongsi beberapa ciri yang sama dengan jenis fail PowerPoint yang lain. Bayangkan bahawa anda akan memberikan persembahan yang dibuat dengan bijak yang anda buat menggunakan PowerPoint. Daripada memulakan PowerPoint, menunggu memuat dan melancarkan persembahan anda, anda boleh mengklik dua kali fail di desktop anda untuk memulakan pertunjukan jika persembahan anda ada dalam fail PPSX.

Definisi

Simpan persembahan anda dengan jenis fail PPSX dan anda membuat fail tayangan slaid PowerPoint yang hanya boleh dibaca. Seperti tayangan slaid lain yang anda lihat di Web atau desktop anda, tayangan slaid PPSX memaparkan urutan gambar. Kesan khas, bunyi dan grafik mungkin menyertai gambar semasa ia dimainkan. Pencipta tayangan slaid membentuk penampilan dan fungsinya. Pencipta juga mempunyai pilihan untuk membuatnya dimainkan secara automatik dan bukannya meminta pengguna mengklik untuk memajukan slaid.

Membuka Fail PPSX

Sekiranya anda menerima PPSX, anda boleh membacanya menggunakan PowerPoint. Sekiranya anda tidak mempunyai aplikasi ini, anda boleh memuat turun PowerPoint Viewer percuma dari laman webnya. Pemapar ini membolehkan anda membuka dan melihat sebarang persembahan PPSX. Setelah anda mempunyai program yang dapat membaca fail PPSX, klik dua kali untuk melihat tayangan slaid. Tekan kekunci "Esc" untuk menamatkan tayangan slaid dan menutup fail PPSX secara automatik.

PPSX Versus PPTX

PowerPoint menyokong jenis fail lain, seperti fail PPTX. Fail PPTX juga memaparkan slaid PowerPoint. Anda boleh membuat fail PPTX jika anda memilih pilihan jenis fail PPTX semasa menyimpan persembahan anda. Apabila pengguna mengklik dua kali fail PPTX, PowerPoint dibuka dalam mod edit dan membolehkan pengguna mengedit tayangan slaid. Apabila pengguna mengklik dua kali fail PPSX, dia hanya melihat tayangan slaid. PowerPoint tidak memaparkan antara muka penggunanya. Fail PPTX dan PPSX cukup serupa, sehingga anda dapat menukar huruf "T" dan "S" dalam nama failnya dan ia akan berfungsi.

Membuat Fail PPSX

Setelah menggabungkan grafik, teks dan item multimedia anda yang lain di PowerPoint, anda mempunyai pilihan untuk menyimpan persembahan anda sebagai fail PPSX. Setelah membuka tetingkap "Simpan Sebagai", Anda dapat melihat daftar peluasan fail dengan mengklik anak panah lungsur "Simpan sebagai Jenis" tetingkap. Klik pilihan "PPSX", kemudian klik "Simpan" untuk menyimpan fail ke folder pilihan anda. Anda kemudian boleh meletakkan fail tersebut di laman web anda sebagai pautan yang boleh dimuat turun, atau mengirimkannya kepada seseorang sebagai lampiran e-mel.