Apa itu Laporan Analisis Jualan?

Laporan analisis penjualan menunjukkan tren yang berlaku dalam jumlah penjualan syarikat dari masa ke masa. Dalam bentuk yang paling asas, laporan analisis penjualan menunjukkan sama ada penjualan meningkat atau menurun. Pada bila-bila masa sepanjang tahun fiskal, pengurus penjualan dapat menganalisis tren dalam laporan untuk menentukan tindakan terbaik.

Petua

Laporan analisis penjualan menunjukkan penjualan syarikat dipecah mengikut geografi, produk atau kumpulan pelanggan. Ini dapat membantu pengurus membuat keputusan berdasarkan data yang lebih baik ke depan.

Menunjukkan Jualan Sebenar dan Unjuran

Laporan analisis penjualan menunjukkan penjualan sebenar syarikat untuk jangka waktu tertentu - seperempat, setahun, atau jangka masa yang dirasakan oleh pengurus adalah penting. Di syarikat yang lebih besar, laporan analisis penjualan hanya dapat berisi data untuk anak perusahaan, divisi atau wilayah. Pengurus perniagaan kecil mungkin lebih berminat memecah jualan mengikut lokasi atau produk. Beberapa perniagaan kecil dan khusus dengan satu lokasi cukup padat untuk menggunakan data penjualan umum.

Pengurus sering menggunakan laporan analisis penjualan untuk mengenal pasti peluang pasaran dan kawasan di mana mereka dapat meningkatkan jumlah. Sebagai contoh, pelanggan dapat menunjukkan sejarah peningkatan penjualan dalam jangka masa tertentu. Data ini dapat digunakan untuk meminta bisnis tambahan selama periode puncak ini. Laporan analisis penjualan juga dapat membandingkan penjualan sebenarnya dengan penjualan yang diproyeksikan.

Menilai Jualan Baru berbanding Ulangan

Analisis penjualan boleh merangkumi peratusan pendapatan yang berasal dari perniagaan yang ada berbanding perniagaan baru, dan dapat menguraikan penjualan oleh berbagai kelompok pelanggan. Jenis perincian ini mungkin berguna bagi pengurus yang ingin mengetahui sama ada mereka mengekalkan perniagaan. Analisis baru berbanding berulang juga berguna dalam mengukur keberkesanan pengiklanan baru, produk baru dan penyasaran yang disengajakan dari segmen pelanggan baru.

Menilai Permintaan Produk

Salah satu tren yang dapat diungkapkan oleh laporan analisis penjualan adalah apakah ada masalah dengan permintaan produk. Penurunan jangka panjang penjualan untuk satu produk mungkin menunjukkan beberapa masalah. Persaingan boleh mengikis pangsa pasar, atau produk lain yang dijual oleh syarikat yang sama mungkin melakukan hal yang sama. Penurunan jangka panjang mungkin bermaksud sudah tiba masanya untuk berhenti menjual produk atau mengubah jenama.

Dalam beberapa kes, penurunan dapat memperlihatkan bahwa kebutuhan pelanggan berubah. Pengurus boleh menjenamakan semula atau mengemas semula produk untuk tujuan baru atau pasaran sasaran baru.

Anggarkan Harga Pasaran

Di beberapa industri, seperti harta tanah kediaman, laporan analisis penjualan digunakan untuk menganggarkan harga pasaran. Ciri atau ciri produk dapat menentukan nilai pasarannya, berdasarkan apa yang telah dibayar oleh pasaran pada masa lalu. Sebagai contoh, ciri khas rumah boleh menyebabkannya meningkat atau menurun nilainya. Keistimewaan tersebut merangkumi jumlah bilik tidur, rakaman persegi, perapian dan kolam renang. Dalam bidang perniagaan lain, prinsip yang sama dapat diterapkan pada bahan mentah, nama jenama atau reputasi produk.