Tanda & Gejala Telefon Pintar yang Diretas

Sekiranya anda seperti kebanyakan pengguna telefon pintar, anda mungkin membawa dan mengakses pelbagai maklumat sulit dalam telefon pintar anda, dari teks peribadi dari rakan dan keluarga hingga surat-menyurat perniagaan hingga foto dan video sensitif. Atas sebab itu, adalah idea yang baik untuk menjaga keselamatan telefon anda dan melihat tanda-tanda telefon pintar anda mungkin digodam atau dijangkiti virus atau perisian hasad.

Gejala Telefon Berkompromi

Sekiranya telefon bimbit anda telah disusupi oleh penggodam atau perisian hasad, anda mungkin melihatnya bertindak pelik.

Sebagai contoh, ia mungkin mula berjalan lebih perlahan daripada biasa, berkat perisian hasad atau penggodam yang melakukan aktiviti tersembunyi di latar belakang. Ini juga boleh menyebabkan penggunaan data anda lebih cepat daripada biasa atau bateri anda habis dengan lebih cepat daripada biasa. Beberapa aplikasi biasa mungkin mengalami kerosakan dengan cara yang belum pernah anda lihat sebelumnya kerana perisian hasad mengganggu mereka atau menghabiskan sumber daya yang mereka perlukan di telefon.

Oleh kerana beberapa perisian hasad dirancang untuk menunjukkan kepada anda iklan yang tidak diingini sebagai cara menjana wang, anda mungkin melihat iklan pop timbul yang misterius muncul di telefon anda. Anda mungkin juga melihat aplikasi yang tidak anda ingat pemasangan yang dipasang di sana oleh penggodam atau perisian hasad, baik untuk menipu anda agar mengkliknya untuk menunjukkan iklan atau untuk digunakan untuk menjejaskan peranti anda.

Oleh kerana beberapa peretasan cuba mencuri wang anda dengan menipu anda untuk mendaftar untuk perkhidmatan yang tidak anda mahukan atau perlukan, atau bahkan mencuri bukti kelayakan anda, anda mungkin melihat caj yang tidak dijangka pada bil telefon atau penyata kad kredit anda. Sekiranya anda melakukannya, hubungi syarikat telefon atau syarikat kad kredit anda untuk bertanding sebaik sahaja anda melihatnya.

Sekiranya Seseorang Mengintip Anda

Dalam beberapa kes, seseorang dapat memasang perisian pengintip di telefon anda yang dirancang dengan sengaja untuk memberi mereka akses ke maklumat mengenai keberadaan anda, pesanan teks dan surat-menyurat anda yang lain, dan aplikasi apa yang telah anda pasang di telefon anda.

Selalunya aplikasi ini dipasang oleh seseorang yang anda temui secara fizikal yang mendapat akses ke telefon anda, seperti orang lain atau saudara, dan bukan oleh orang asing secara rawak dari seluruh internet.

Sekiranya anda mengesyaki seseorang telah memasang perisian pengintip di telefon anda, anda mungkin ingin mencari aplikasi yang tidak anda pasang dan mempertimbangkan untuk membawa telefon anda ke pembawa anda atau kedai di mana anda membelinya untuk diservis. Pakar pengangkut mungkin dapat membantu anda menentukan tindakan terbaik.

Menjaga Keselamatan Telefon Anda

Sekiranya anda bimbang ada orang yang merosakkan telefon anda, ada langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk menjaga keselamatan.

Jangan pasang perisian dari sumber yang tidak anda percayai, dan berhati-hati dengan aplikasi dari pencipta yang tidak anda kenali atau sepertinya meminta tahap kebenaran yang tidak perlu. Berhati-hatilah dengan mengunjungi laman web yang boleh disusupi, dan fikirkan dua kali mengenai mengklik pautan dalam e-mel atau mesej teks. Tetapkan kata laluan selamat untuk aplikasi dan laman web, serta kod laluan selamat untuk telefon anda dan jangan membaginya dengan siapa pun. Elakkan menggunakan sambungan Wi-Fi yang tidak selamat.

Aktifkan ciri penyulitan yang tersedia, dan pertimbangkan untuk memasang perisian antivirus dan firewall yang tersedia untuk telefon anda.

Sekiranya telefon anda menyokong log masuk biometrik, pertimbangkan untuk menyiapkannya, seperti menggunakan gambar wajah anda untuk log masuk di Apple iPhone X atau Samsung Galaxy S9 atau menggunakan cap jari anda untuk log masuk pada telefon lain.