Kriteria untuk Penilaian Pekerja

Penilaian pekerja adalah kaedah terbaik untuk membantu ahli pasukan anda memahami bagaimana prestasi mereka di tempat kerja. Anda boleh memfokuskan diri pada bidang kejayaan, tempat yang perlu mereka tingkatkan, dan sama ada mereka telah mencapai sasarannya. Sangat mustahak untuk mengukur prestasi pekerja anda berdasarkan kriteria tertentu sehingga anda mempunyai asas yang dapat mereka tingkatkan. Walaupun penilaian pekerja setiap perniagaan mengandungi elemen yang khusus untuk perihal industri dan pekerjaan, ada beberapa kriteria menyeluruh yang harus anda gunakan dalam penilaian prestasi pekerja.

Kualiti kerja

Salah satu kriteria yang paling penting untuk menilai prestasi pekerja adalah kualiti kerja keseluruhan, menurut Workforce. Bagaimana prestasi pekerja setiap hari? Kualiti kerja adalah kategori payung yang mungkin merangkumi aspek seperti kerja berpasukan, kemahiran komunikasi dan produktiviti. Ini mungkin juga merangkumi perincian mengenai sasaran pekerja. Anda boleh menilai kategori ini secara keseluruhan dan memberikan pengukuran khusus untuk kriteria yang terdapat dalam kategori ini.

Semasa menilai kualiti kerja, fikirkan gambaran besar dan perincian kecil. Berikan contoh dalam penilaian anda, seperti berapa banyak sasaran syarikat yang telah dicapai oleh pekerja. Juga, sertakan perincian khusus mengenai projek di mana pekerja melakukannya dengan baik atau mesyuarat yang memerlukan penambahbaikan.

Matlamat dan Pencapaian Sasaran

Kriteria anda untuk menilai prestasi pekerja harus merangkumi elemen kuantitatif seperti tujuan dan pencapaian sasaran mereka. Walaupun banyak penilaian prestasi adalah kualitatif dan subjektif, elemen matlamat dan pencapaian adalah objektif dan dapat diukur dalam jumlah yang jelas. Contohnya, jika wakil jualan anda mempunyai sasaran untuk menutup 25 akaun baru setiap suku tahun dan hanya menutup tujuh, anda dapat melihat bahawa ada masalah untuk mencapai sasaran tersebut.

Sertakan nombor sulit dalam penilaian prestasi, tetapi juga pertimbangkan konteks yang merangkumi angka tersebut. Adakah terdapat faktor luaran atau tidak terkawal yang mempengaruhi berapa banyak sasaran yang telah dicapai oleh pekerja anda? Sebagai contoh, perubahan dalam keperluan pelanggan boleh menyebabkan pekerja hanya dapat menutup tujuh akaun baru, dan bukannya 25 yang diharapkan.

Tahap Produktiviti

Tahap kriteria penilaian pekerja produktiviti adalah penting kerana melihat output pekerja dalam jangka masa tertentu, menurut Workable. Agar perniagaan anda berjaya, anda memerlukan pasukan yang cekap dan produktif yang pantas dan lincah. Sekiranya sebilangan ahli pasukan anda mengambil masa dua kali lebih lama daripada yang lain untuk menyelesaikan tugas mudah, anda mungkin akan kehilangan peluang penjualan yang penting.

Pertimbangkan rata-rata industri anda untuk tugas atau tugas tertentu untuk perihal pekerjaan yang anda nilaikan dan lihat bagaimana perbandingan pekerja anda. Ingatlah kualiti kerja semasa meninjau produktiviti, kerana tidak peduli seberapa cepat seseorang bekerja jika kerja itu perlu dibuat semula kerana prestasi yang buruk.

Inisiatif dan Motivasi

Profesional perniagaan di Optimus Performance mengenal pasti inisiatif sebagai salah satu daripada lima kriteria prestasi penilaian pekerja teratas. Pekerja yang berkesan perlu memotivasikan diri untuk mengambil tindakan tanpa perlu diberitahu oleh pengurus atau rakan mereka. Sekiranya pekerja memerlukan motivasi luaran untuk menyelesaikan tugas mereka, pengurus mungkin melakukan pengurusan mikro atau menghabiskan terlalu banyak masa untuk membantu pekerjanya menyelesaikan pekerjaan mereka. Pekerja yang mempunyai inisiatif dapat melihat apa yang perlu dilakukan dan menyelesaikan tugas tanpa menunggu pengurus menyekat mereka.

Berikan contoh masa pekerja di mana mereka mengambil inisiatif untuk menyelesaikan tugas mereka. Sekiranya mereka berada di atas dan di luar keterangan pekerjaan mereka, ini adalah contoh lain untuk mengambil inisiatif. Sekiranya pekerja tidak mempunyai inisiatif dan tidak termotivasi untuk menyelesaikan tugas, jelaskan bagaimana ini mempengaruhi prestasi perniagaan secara keseluruhan.

Kemahiran Berpasukan dan Kepimpinan

Sama ada pekerja mempunyai kedudukan kepimpinan, kemahiran kepemimpinan adalah penting. Selaras dengan kepemimpinan, pekerja juga perlu dapat bekerja dengan berkesan dengan rakan sekerja mereka. Dalam penilaian prestasi anda, tutup seberapa baik pekerja mempamerkan kepemimpinan semasa projek atau mesyuarat. Adakah mereka pandai mengambil alih tugas dan menjaga pasukan mereka di landasan yang betul? Adakah mereka mendorong ahli pasukan lain untuk berjaya dengan memberi inspirasi kepada mereka?

Di samping itu, nyatakan sama ada pekerja menolong rakan sekerja dengan memberikan bimbingan atau menjawab soalan. Laman web Borang Penilaian menasihatkan bahawa pemimpin yang baik dapat didekati oleh semua orang untuk membincangkan masalah dan masalah. Penting juga untuk menanamkan keyakinan pada ahli pasukan dengan memberikan maklum balas dan dorongan positif kepada orang lain jika mungkin.

Keupayaan Menyelesaikan Masalah

Tidak kira apa jenis pekerjaan yang dimiliki oleh pekerja anda, dapat menyelesaikan masalah dengan berkesan adalah mustahak. Pekerja perlu tahu apa yang harus dilakukan dalam keadaan sukar tanpa meminta pengurus atau pekerja kanan. Pastikan pekerja mempunyai latihan dan sumber yang mereka perlukan untuk menyelesaikan masalah dalam peranan mereka. Dalam penilaian pekerja anda, bincangkan seberapa baik mereka bertindak balas terhadap situasi tertekan.

Adakah pekerja tahu apa yang harus dilakukan sekiranya terdapat produk yang rosak? Adakah mereka tahu bagaimana menyelesaikan pertikaian pelanggan? Sekiranya tidak, berikan langkah yang boleh diambil oleh pekerja anda dalam penilaian untuk menunjukkan bagaimana penyelesaian masalah yang berkesan. Perlu diingat bahawa pekerja perlu mempunyai keyakinan pada diri dan kemahiran mereka sebelum mereka bersedia menyelesaikan situasi sukar dengan sendirinya.

Kemahiran Komunikasi Bertulis dan Verbal

Kriteria penilaian prestasi harus merangkumi kemampuan pekerja untuk berkomunikasi dengan pengurus, rakan sekerja, pelanggan, rakan kongsi dan pihak berkepentingan yang lain. Adakah pekerja dapat bersikap jujur ​​dengan ahli pasukan tanpa bersikap agresif? Adakah mereka tahu bagaimana memberi maklum balas semasa mesra?

Mendengarkan juga merupakan bahagian penting dalam komunikasi yang berkesan. Sejauh mana pekerja mendengar arahan kepimpinan dan menindaklanjutinya? Semasa berbual dengan rakan sekerja, adakah mereka memperhatikan perinciannya atau mereka hanya menunggu untuk mengatakan apa yang ingin mereka kongsi? Mendengarkan dengan baik membantu pekerja untuk mengetahui peranan lain dalam syarikat dan bagaimana tugas mereka sesuai secara keseluruhan.

Maklum Balas Pelanggan dan Rakan

Kriteria tinjauan prestasi juga harus merangkumi maklum balas daripada orang lain dalam organisasi. Sekiranya pekerja mempunyai peranan pengurusan, tanyakan kepada pegawai bawahannya seberapa berkesan pekerja itu sebagai pemimpin. Sekiranya pekerja mempunyai kedudukan yang berhadapan dengan pelanggan, anda mungkin ingin menghubungi pelanggan bernilai tinggi untuk mendapatkan pendapat mereka. Sebagai pemilik perniagaan, anda mungkin tidak mempunyai gambaran lengkap mengenai prestasi pekerja tanpa mempertimbangkan bagaimana orang lain melihatnya.

Penilaian Kendiri Prestasi

Beri peluang kepada pekerja anda untuk menilai prestasi mereka sendiri dan sertakan perincian ini dalam penilaian prestasi anda. Mereka mungkin memberikan gambaran unik mengenai kualiti pekerjaan mereka dan kemampuan mereka untuk mencapai sasaran. Ini juga merupakan kaedah yang baik untuk memahami apa yang dilihat oleh pekerja sebagai kelemahan dan kekuatan mereka.

Beberapa organisasi memberikan pekerja penilaian penuh pekerja yang mereka isi sebelum bertemu dengan pengurus mereka. Pengurus menilai pekerja berdasarkan kriteria yang sama, dan mereka membincangkan perbezaannya. Sebagai contoh, jika pekerja percaya bahawa mereka mencapai semua sasarannya, tetapi pengurus mengatakan bahawa mereka tidak melakukannya, sebaiknya segera mengetahui perbezaannya. Begitu juga, seorang pekerja mungkin merasakan kemahiran kepemimpinan mereka kurang, sementara seorang pengurus mungkin mempercayai mereka cukup kuat. Mengetahui ini membina keyakinan pada pekerja.