1099 Garis Panduan untuk Pembayaran Balik

Setiap kali anda bekerja untuk sebuah syarikat dan memperoleh lebih dari $ 600 sebagai orang bekerja atau kontraktor, perniagaan akan menghantar Borang 1099 kepada anda. Borang Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS) ini menyenaraikan pendapatan anda dan berfungsi sebagai penyata pendapatan anda semasa anda memfailkan cukai anda . Kerajaan juga menerima salinan 1099. Apabila anda memfailkan cukai anda, anda mungkin memotong perbelanjaan yang berkaitan dengan pekerjaan anda.

Melapor

Menurut IRS, anda mesti melaporkan pendapatan dan perbelanjaan anda pada Jadual C atau C-EZ dengan penyata cukai 1040 anda. Borang jadual C direka untuk pekerja sendiri dan orang yang bekerja sebagai pekerja dan kontraktor. Sekiranya anda juga menerima W-2 dari majikan, anda mesti memisahkan perbelanjaan anda dengan pekerjaan.

Potongan

Potongan yang anda tuntut pada Jadual C atau C-EZ mesti berkaitan dengan perniagaan anda. Perbelanjaan perjalanan merangkumi hotel, makanan dan jarak tempuh untuk perjalanan yang anda jalankan dalam perniagaan anda. Potongan jarak tempuh berubah setiap tahun; pada tahun 2010, potongan untuk jarak tempuh adalah 50 sen per batu. Sekiranya anda memiliki kenderaan yang digunakan hanya untuk perniagaan anda, maka anda juga boleh menuntut kos penyelenggaraan dan pembelian. Hiburan pelanggan, hadiah, bekalan pejabat, inventori dan bayaran persatuan juga boleh ditolak.

Perkhidmatan

Perbelanjaan 1099 yang sah adalah perkhidmatan yang anda gunakan dari vendor luar. Menurut Greenleaf Accounting Services, mulai tahun 2012, anda harus mengeluarkan 1099 kepada vendor yang anda bayar lebih dari $ 600 jika anda ingin mengekalkan potongan anda sendiri untuk perbelanjaan tersebut. Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan juruteknik komputer, misalnya, anda perlu meminta dia mengisi borang W-9 untuk rekod anda, supaya anda dapat mengeluarkan 1099 anda sendiri sekiranya perkhidmatannya melebihi $ 600 dan anda ingin mengekalkan potongan .

Variasi

Sebilangan pelanggan anda mungkin termasuk perbelanjaan yang mana mereka membayar anda pada borang 1099 yang mereka kirimkan. Dengan menyimpan rekod yang tepat, anda dapat mengelakkan kekeliruan IRS. Perbelanjaan yang diganti hendaklah disimpan dalam barisan lejar yang berasingan dan tidak termasuk dalam jumlah pendapatan anda. Pilihan lain adalah memasukkan pembayaran balik dalam jumlah pendapatan anda dan pastikan untuk mengimbangi pembayaran dengan tepat sebagai perbelanjaan yang boleh ditolak. Tanggung jawab jatuh pada anda untuk memastikan kedua pembayaran dipisahkan dan dicatat dengan tepat, dengan resit untuk menyandarkan tuntutan anda.