Cara Menulis Halaman Sampul Rancangan Perniagaan Formal

Mempunyai rancangan perniagaan formal adalah mustahak untuk perniagaan anda. Dokumen ini adalah apa yang akan anda tunjukkan kepada bakal pelabur dan institusi kewangan sekiranya anda perlu meminjam modal. Ia mesti diperbaharui secara berkala sepanjang hayat perniagaan anda, kerana perniagaan anda akan berubah dari masa ke masa. Pelan ini mengandungi tujuan perniagaan, rancangan pemasaran dan laporan kewangan anda. Semasa membentangkan rancangan rasmi anda, anda harus meletakkannya di dalam pengikat dan melampirkan halaman sampul yang menunjukkan dokumen itu.

1

Taipkan nama perniagaan anda kira-kira 2 1/2 inci dari atas dokumen kosong. Gunakan fon besar dan mudah dibaca yang kelihatan profesional dan sesuai dengan fon yang anda gunakan untuk keseluruhan dokumen. Times New Roman atau Arial adalah fon perniagaan yang baik untuk digunakan.

2

Taipkan tajuk di tengah halaman. Kembali ke pusat langsung dokumen anda, taipkan nama "Rancangan Perniagaan" dengan huruf besar dan tebal. Tajuk ini harus diketik dalam ukuran fon terbesar yang akan ada di halaman, kerana ini adalah titik fokus untuk dokumen.

3

Tandakan tarikh semasa dengan saiz fon yang lebih kecil, jarak satu di bawah tajuk dokumen anda. Setiap kali anda mengemas kini dokumen ini dan mengemukakannya, anda perlu mengemas kini tarikh ini.

4

Masukkan maklumat perniagaan anda. Kira-kira 2 1/2 inci dari bahagian bawah halaman, masukkan alamat jalan pada satu baris, kemudian masukkan bandar, negeri dan poskod tepat di bawahnya. Maklumat lain, seperti telefon perniagaan dan laman web anda harus disertakan di bawah alamat, dengan jarak tunggal. Maklumat ini mestilah terkecil di halaman, mungkin fon 12 mata.