Cara Membuka Fail Dibuat di Quattro Pro

Quattro Pro adalah program spreadsheet yang kuat sejak tahun 1980-an, ketika menjadi saingan pemimpin pasaran Lotus 1-2-3. Ia kini merupakan sebahagian dari Corel's WordPerfect Office, digabungkan dengan pemproses kata WordPerfect dan program grafik Corel Draw. Excel sebelumnya mengimport beberapa fail Quattro secara langsung, tetapi fungsi ini dijatuhkan di Office 2010. Suite pejabat percuma seperti LibreOffice dan OpenOffice dapat mengimport spreadsheet Quattro dalam format WB1, WB2 dan WB3 yang lebih lama, atau anda boleh menggunakan suite Corel untuk menukar QPW yang lebih baru fail ke dalam format Excel.

OpenOffice dan LibreOffice

1

Muat turun dan pasang sama ada OpenOffice atau LibreOffice dari laman web projek masing-masing (lihat pautan dalam Sumber). Produk ini mempunyai keturunan yang sama dan mempunyai rupa dan rasa yang serupa, dan kedua-duanya percuma untuk digunakan.

2

Lancarkan OpenOffice Calc atau LibreOffice Calc, program spreadsheet untuk suite yang sesuai. Klik ikon "Buka" di bar alat, di sebelah kiri atas skrin anda.

3

Cari hamparan Quattro Pro anda menggunakan penyemak imbas fail di kotak dialog Buka Fail, kemudian klik "Buka."

4

Semak hamparan untuk memastikan bahawa pemformatan, data dan formula telah diterjemahkan dengan betul. Edit helaian yang diperlukan untuk menghilangkan sebarang ketidakkonsistenan yang timbul daripada penukaran.

5

Tahan "Ctrl-Shift" pada papan kekunci anda dan tekan kekunci "S". Sebagai alternatif, klik "Fail" dan kemudian "Simpan Sebagai" dari bar menu. Kaedah sama ada akan membuka kotak dialog "Simpan Sebagai".

6

Pilih atau buat folder untuk spreadsheet Quattro Pro anda, kemudian klik menu tarik turun "Filetype" di bahagian bawah kotak dialog. Untuk menggunakan fail dengan Excel, pilih "Microsoft Excel 2007/2010 XML." Untuk menggunakan fail dengan OpenOffice atau LibreOffice Calc, pilih format "ODF Spreadsheet".

7

Edit nama spreadsheet, jika anda mahu, kemudian klik "Simpan" untuk menyimpan versi baru. Buka fail dalam format barunya dan periksa, seperti sebelumnya, untuk sebarang ketidaktepatan yang disebabkan oleh proses penukaran.

Pejabat Corel WordPerfect

1

Muat turun versi lengkap OfficePerfect dari laman web Corel, jika anda mempunyai fail Quattro yang mencukupi untuk membenarkan harga pembelian. Sekiranya anda hanya mempunyai beberapa hamparan untuk ditukar, muat turun percubaan percuma selama 30 hari dan ubah dalam jangka masa tersebut.

2

Lancarkan Quattro Pro dari bahagian WordPerfect Office pada menu Program anda, kemudian klik "File" dan "Open."

3

Pilih hamparan Quattro dalam kotak dialog Buka Fail, dan klik dua kali nama fail untuk membukanya.

4

Simpan helaian dan ubah menjadi jenis fail yang lain dengan memilih "Fail" dan "Simpan Sebagai" dari menu Quattro.

5

Klik menu "Jenis Filet", dan tatal pilihan sehingga anda menemui versi Excel anda. Ketik nama fail baru, jika perlu, kemudian klik "Simpan."

6

Buka hamparan yang ditukar di Excel, dan periksa apakah terdapat ketidakkonsistenan yang disebabkan oleh proses penukaran.