Mengapa Facebook Selalu Membekukan Firefox & Bolehkah Apa-apa Yang Dilakukan Mengenainya?

Masalah dengan mengakses Facebook melalui Firefox akan sangat menghalang kemampuan anda untuk menguruskan halaman dan kehadiran syarikat anda di laman rangkaian sosial yang popular. Sekiranya Facebook adalah satu-satunya laman web yang anda hadapi, anda boleh mengehadkan usaha penyelesaian masalah anda ke sambungan Firefox dan penyemak imbas itu sendiri tanpa perlu menyiasat sambungan Internet dan sistem Windows anda secara keseluruhan.

Sambungan Firefox

Dengan andaian Facebook sendiri tidak mengalami masalah - anda boleh memeriksa halaman sokongan Facebook untuk melihat apakah ada masalah yang diketahui dilaporkan - kesukaran anda mungkin disebabkan oleh pelanjutan atau tambahan yang dijalankan di atas Firefox. Pilih "Add-ons" dari menu Tools dan lumpuhkan sambungan yang dipasang satu persatu, mulakan semula Firefox setiap kali, untuk melihat apakah anda dapat menjumpai pelakunya. Perhatikan ekstensi yang berkaitan dengan Facebook, seperti yang dirancang untuk memaparkan pemberitahuan Facebook atau mengubah penampilan laman sosial. Sekiranya anda mendapati satu peluasan perlu disalahkan, hubungi pembangun untuk mendapatkan kemas kini dan melaporkan pepijat. Biarkan add-on yang salah dilumpuhkan sementara.

Isu Firefox

Masalah Firefox yang lebih luas juga mungkin berlaku di sebalik pembekuan Facebook setiap masa, walaupun jika anda hanya mengalami masalah di satu laman web, hal ini cenderung tidak berlaku. Pastikan anda menjalankan Firefox versi terbaru, yang akan merangkumi pembetulan pepijat terkini dan direka bentuk untuk memenuhi standard dan teknologi Web terbaru yang digunakan di Facebook dan laman web lain. Firefox harus mengemas kini dirinya secara automatik, tetapi anda juga boleh memuat turun dan memasang versi terbaru dari laman web Mozilla. Proses ini akan menggantikan fail dan tetapan penyemak imbas utama yang telah dihapus atau rosak.

Masalah Perisian Kerosakan

Kemungkinan lain ialah jangkitan malware pada komputer anda menyekat akses ke Facebook atau mencuba mengganggu dengan cara tertentu dan dengan itu menyebabkan Firefox terhempas. Pastikan alat keselamatan yang anda pasang diperbaharui dengan definisi terkini dan jalankan imbasan sistem yang menyeluruh untuk mencari masalah. Sekiranya pengimbas anti-virus anda yang ada tidak menemui apa-apa, jalankan pengimbas atas permintaan tambahan (seperti Pengimbas Keselamatan Microsoft percuma) untuk mendapatkan pas kedua. Pengimbas atas permintaan ini tidak memerlukan pemasangan, jangan mengganggu perisian yang ada dan dapat memberikan pendapat kedua yang berguna.

Penyelesaian Masalah Lebih Lanjut

Dengan sistem yang bersih, selamat dan versi terbaru Firefox berjalan tanpa perluasan, tidak ada sebab yang jelas mengapa Facebook harus membeku di penyemak imbas anda. Sekiranya masalah berlaku semasa mengakses aplikasi atau halaman Facebook yang sama, masalahnya mungkin terletak pada beberapa kod dalam aplikasi atau halaman itu sendiri. Dengan menguji Facebook dalam penyemak imbas alternatif (seperti Internet Explorer, Chrome atau Safari), anda dapat menentukan apakah masalahnya terletak pada Firefox atau dengan sesuatu di luarnya, seperti program Windows pihak ketiga atau aplikasi latar yang menyebabkan konflik dengan sesuatu di laman Facebook.