Kelebihan Penggabungan Syarikat

Penggabungan berlaku apabila dua perniagaan bergabung bersama untuk mewujudkan satu syarikat yang bersatu. Pemilik perniagaan boleh melakukan rundingan penggabungan dengan pelbagai alasan, dengan penggabungan biasanya berlaku antara syarikat besar dan kecil. Perniagaan kecil dan susah mungkin diserap oleh konglomerat besar. Dua syarikat besar boleh bergabung untuk menjadi lebih kuat. Pertimbangkan kelebihan penggabungan syarikat ini untuk menentukan apa faedahnya bagi situasi perniagaan anda yang unik.

Petua

Penggabungan dengan syarikat lain dapat membantu anda menembusi pasaran baru, memenuhi keperluan pelanggan, meningkatkan fungsi R&D anda, memanfaatkan kakitangan utama dan meningkatkan kekuatan kewangan anda.

Menembusi Pasaran Baru

Perniagaan yang berjaya telah mengenal pasti keperluan di pasaran dan mereka harus memenuhi keperluan tersebut. Perniagaan serupa yang ingin membina keuntungan bahagian pasarannya melalui penggabungan. Menembusi pasaran baru termasuk mendapatkan kawasan geografi baru atau niche tertentu dalam industri.

Sebagai contoh, syarikat teknologi Eropah yang berjaya mungkin bergabung dengan syarikat Amerika Utara yang serupa sehingga mereka dapat memperoleh akses ke pasaran Amerika. Strategi ini berfungsi pada skala antarabangsa yang besar dan juga pada skala komuniti kecil. Sebuah kedai sandwic mungkin bergabung dengan satu lagi kedai sandwic di sebuah bandar yang berdekatan untuk membina rangkaian dan membina jenama yang lebih besar.

Memenuhi Keperluan Pengguna dengan Lebih Baik

Pemimpin perniagaan selalu perlu mempertimbangkan pengalaman pengguna dengan syarikat dan produk atau perkhidmatannya. Penggabungan harus berfungsi untuk melayani pelanggan syarikat yang ada dengan lebih baik. Banyak bank telah bergabung dengan syarikat perkhidmatan pelaburan untuk memperluas perkhidmatan kewangan yang tersedia untuk pelanggan.

Contohnya ialah Bank of America bergabung dengan Merrill Lynch. Penggabungan jenis ini membawa syarikat yang mensasarkan pelanggan yang sama tetapi menawarkan perkhidmatan yang tidak bersaing, memberikan pengalaman membeli-belah sehenti dengan perkhidmatan yang boleh dipercayai kepada pelanggan.

Inovasi dan Pembangunan Produk

Pembangunan produk mahal dan berisiko. Dalam senario penggabungan, syarikat yang lebih besar harus mempunyai penilaian yang lebih tinggi dan berada pada kedudukan yang lebih baik untuk mengembangkan produk baru. Ini adalah perkara biasa dalam industri farmaseutikal di mana syarikat kecil yang mengembangkan satu atau dua produk baru tidak dapat membiayai penyelidikan, ujian dan pematuhan peraturan dalam jangka masa yang panjang.

Dengan penggabungan, syarikat yang lebih kecil mendapat keuntungan dari penyelidikan dan kewangan syarikat yang lebih besar untuk terus mengembangkan item baru. Syarikat yang lebih besar mendapat keuntungan daripada mendapatkan produk maju yang telah mencapai tahap kejayaan yang diinginkan.

Personel dan Bakat Utama

Dua syarikat mungkin bergabung sehingga mereka mendapat keuntungan kepemimpinan individu penting dalam syarikat. Sebuah syarikat pengembangan permainan telefon pintar kecil mungkin berjaya dengan luar jangkaan dan mungkin merasa tidak bersedia untuk terus melayani pasaran yang begitu besar. Bergabung dengan syarikat lain yang memahami bagaimana memanfaatkan kejayaan yang semakin meningkat memberi syarikat yang lebih kecil kemampuan untuk berkembang dengan jayanya dan terus menyampaikan produk tanpa masalah.

Beberapa penggabungan, seperti yang ada di antara AOL dan Time-Warner, berusaha mendapatkan pandangan industri dari orang-orang penting dalam setiap syarikat sehingga dapat mengembangkan syarikat yang lebih besar yang mampu berjaya di pasar hiburan digital baru.

Meningkatkan Kuasa Kewangan

Apabila syarikat berkembang, mereka dapat memperoleh keuntungan dari skala ekonomi, yang bermaksud kos untuk menghasilkan dan mengedarkan barang yang sama berkurang apabila bahagian pasaran meningkat. Selain itu, apabila syarikat bergabung, pendapatan keseluruhan meningkat, menjadikan syarikat akhir jauh lebih kuat dari segi kewangan untuk mendapatkan kredit, pelabur dan pakatan strategik.

Syarat utama untuk pinjaman perniagaan adalah pendapatan sehingga pendapatan yang lebih tinggi yang dihasilkan dari penggabungan tersebut mewujudkan aliran tunai dan senario kredit positif bagi syarikat. Ini membolehkan syarikat bergabung berkembang lebih cepat dengan pelaburan modal untuk pengembangan, pemasaran dan bakat.