Idea Perniagaan Lembu

Penternak atau penternak lembu memadankan sumber daya yang ada dengan perniagaan lembu yang sesuai untuk mendapat keuntungan. Mereka yang berminat untuk memulakan perniagaan lembu meneliti beberapa faktor, termasuk tanah dan kemudahan apa yang tersedia untuk memelihara ternak. Mereka melihat tenaga kerja yang tersedia, sumber makanan dan jenis pasaran yang ada. Terdapat sebilangan besar perniagaan lembu yang perlu dipertimbangkan.

Perusahaan Lembu Lembu

Penternak lembu atau petani memiliki lembu pembiakan. Lembu dibiakkan setahun sekali dan menghasilkan anak lembu. Anak lembu dijual pada usia kira-kira enam bulan dan 500 paun. Sebilangan pengeluar lembu memelihara lembu asli atau lembu. Lembu muda yang dihasilkan dijual sebagai pembiakan kepada pengeluar lembu komersial, yang memelihara ternakan untuk pengeluaran daging. Perusahaan sapi lembu memerlukan makanan yang mencukupi untuk memelihara lembu sepanjang tahun, dan kemudahan untuk membesarkan pasangan sapi dan anak lembu.

Feeder Calf atau Stocker Enterprises

Setelah menyapih, anak lembu dipanggil anak lembu pengumpan. Penternak atau petani yang membesarkan anak lembu pengumpan membeli anak lembu yang disapih dan menaikkannya menjadi 700 hingga 900 paun. Jenis operasi ini berfungsi dengan baik jika terdapat padang rumput, tanah merumput atau rumput kering yang banyak. Jenis perusahaan anak lembu pengumpan tertentu disebut latar belakang, di mana seorang petani atau peternak membeli anak lembu pada waktu menyapih dan merawat anak lembu semasa peralihan dari penyapihan ke penamat. Pengurusan kesihatan dan amalan pemakanan yang baik diperlukan untuk latar belakang anak lembu. Setelah satu hingga enam bulan dalam program latar belakang, anak lembu itu dijual kepada anak lembu pengumpan atau operasi penamat.

Menamatkan Perusahaan

Dalam perusahaan penamat, ternakan 700 hingga 900 paun diberi makan untuk mencapai berat pasar sekitar 1,100 hingga 1,200 paun. Secara tradisinya, perusahaan penamat memerlukan sejumlah besar makanan bijirin untuk menghasilkan haiwan daging lembu. Terdapat beberapa permintaan untuk sapi lembu yang diberi makan rumput, yang hanya menerima susu ibu dan rumput atau rumput kering sepanjang hidup mereka. Sapi lembu biasanya mencapai berat pasaran pada usia 15 hingga 30 bulan.

Dairy Beef Enterprise

Sebilangan besar lembu tenusu dibesarkan untuk masuk ke kawanan memerah susu. Walau bagaimanapun, terdapat banyak anak lembu jantan, yang sering kali merupakan jenis Holstein, yang tidak diperlukan untuk kawanan memerah susu. Sebilangan petani dan penternak membeli anak lembu sapi berusia 2 hingga 5 hari dan membesarkan anak lembu untuk dijadikan daging lembu. Selama 45 hari pertama, anak lembu muda ditempatkan di gerai individu dan diberi susu atau pengganti susu. Mereka disapih dan beralih ke diet jerami atau padang rumput dan bijirin. Sebilangan pengeluar daging lembu tenusu menjual anak lembu yang disapih kepada perusahaan makanan atau penamat. Pengeluar daging lembu tenusu lain menaikkan anak lembu lembu ke pasaran dengan berat 1,150 hingga 1,300 paun pada usia 12 hingga 14 bulan.