Cara Membuat Bingkai Powerpoint

Microsoft PowerPoint merangkumi sempadan dan bingkai untuk meningkatkan tempat letak, gambar dan album foto. Menggunakan bingkai mengarahkan perhatian dan menekankan isi persembahan perniagaan anda, dan anda boleh menambah warna, gaya garis, dimensi dan kesan khas dengan pilihan dalam pita Alat Lukisan dan Alat Gambar. Contohnya, gaya gambar dengan bingkai serong dan pantulan dari tepi bawah menghasilkan kesan cermin lut sinar untuk mempamerkan produk anda.

Pemegang tempat

1

Klik pada tempat letak slaid di mana anda mahu memasukkan bingkai. Pita Alat Lukisan dipaparkan dengan tab Format. Klik tab "Format".

2

Klik butang "Lagi" di galeri Shape Styles untuk memaparkan gambar kecil gambar garis besar, dan kemudian klik garis besar sampel pilihan untuk mengemas kini sempadan placeholder.

3

Klik butang "Isi Bentuk", "Garis Bentuk" atau "Kesan Bentuk" dalam kumpulan Gaya Bentuk untuk membuka galeri sampel untuk mengedit bingkai. Klik sampel pilihan untuk mengemas kini bingkai.

Gambar

1

Klik ruang letak yang mengandungi gambar anda untuk memunculkan pita Alat Gambar dan tab Format. Klik tab "Format".

2

Klik butang "Lagi" di galeri Gaya Gambar untuk membuka galeri gambar kecil sampel bingkai. Contohnya termasuk Metal Frame dan Soft Edge Oval.

3

Arahkan kursor pada lakaran kecil pilihan untuk melihat pratinjau bingkai di sekitar gambar, dan kemudian klik gambar kecil untuk digunakan.

4

Klik butang "Sempadan Gambar", "Kesan Gambar" atau "Tata Letak Gambar" dalam kumpulan Gaya Bergambar untuk membuka galeri sampel. Klik sampel pilihan untuk mengemas kini bingkai gambar.

Album Foto

1

Klik tab "Sisipkan" pada pita perintah, klik butang panah untuk "Album Foto" dalam kumpulan Imej untuk membuka menu, dan kemudian klik "Edit Album Foto" untuk membuka kotak dialog. Senarai fail gambar anda dipaparkan di panel Gambar dalam Album.

2

Klik untuk mencentang kotak untuk gambar yang ingin anda bingkai.

3

Klik pilihan di bidang Frame Shape, seperti "Rounded Rectangle," "Simple Frame Black" atau "Center Shadow Rectangle." Sekiranya bidang ini tidak dapat diakses, klik bidang "Tata Letak Gambar" dan pilih pilihan yang tidak termasuk "Fit to slide"

4

Klik butang "Kemas kini" untuk menutup kotak dialog Edit Album Foto dan menukar gambar yang dipilih.