Langkah-langkah dalam Rantaian Nilai Runcit

Rantai nilai runcit menentukan satu rangkaian tindakan yang membolehkan perniagaan menjual produk mereka kepada pelanggan. Setiap tindakan dalam rantai membawa sebahagian nilai untuk keseluruhan proses. Empat langkah dalam rantai nilai runcit adalah membuat produk, menyimpan inventori, mengedarkan barang dan menjadikan produk tersebut tersedia untuk pengguna. Perniagaan kecil yang mengambil bahagian dalam rantaian nilai runcit mesti mengetahui bagaimana setiap proses ini beroperasi.

Membangunkan Produk

Sebelum syarikat dapat menjual produk, produk tersebut mesti wujud sebagai barang yang boleh dijual. Firma mungkin menggunakan sumber mereka sendiri untuk membuat produk ini atau mereka boleh menerima bahan mentah dari sumber lain. Syarikat pembuatan menggaji pekerja di lantai kilang untuk menyusun komponen untuk pelbagai jenis produk. Pengaturcara komputer menulis ribuan baris kod untuk membuat produk perisian PC atau aplikasi telefon pintar untuk studio pengembangan.

Menguruskan Inventori

Setelah pengeluar membuat jumlah produk yang mencukupi, syarikat mesti menyimpan barang-barang ini sehingga mereka bersedia untuk langkah seterusnya. Kakitangan gudang mengesan barang-barang inventori semasa mereka tiba, menghitungnya semasa disimpan dan menyediakannya untuk diedarkan ke pelbagai kedai runcit. Bilik simpanan sejuk menyimpan daging, tenusu dan produk haiwan lain sebelum dihantar ke kedai runcit. Pemacu keras di pelayan Internet menyimpan muzik, filem, permainan dan perisian untuk dimuat turun oleh pelanggan.

Mengedar Inventori

Pengedar bertanggungjawab untuk memindahkan barang dari gudang ke kedai runcit. Pengedar mesti menghantar produk tepat pada waktunya, mengikut anggaran dan tidak rosak. Pakaian bermusim, seperti celana pendek musim panas, pakaian Halloween dan mantel musim sejuk, mesti dihantar tepat pada waktunya untuk memenuhi permintaan pelanggan. Pelayan runcit dalam talian mesti dijaga untuk memastikan bahawa barang-barang tersebut tersedia dan bahawa sambungan dapat menangani hari-hari membeli-belah dengan lalu lintas tinggi, seperti hari Isnin selepas Hari Kesyukuran, tanpa kehilangan kelajuan penghantaran.

Mengisi Rak Kedai

Apabila peruncit menerima barang tersebut, mereka mesti menyediakan barang tersebut kepada pembeli. Mereka mesti menentukan sama ada mereka mempunyai item yang betul dalam kuantiti yang akan memenuhi permintaan pelanggan. Sekiranya mereka mempunyai terlalu sedikit barang atau pilihan yang terhad, barang akan habis terjual dengan cepat, dan pelanggan yang tiba lewat akan menemui rak kosong. Sekiranya peruncit membawa terlalu banyak barang untuk memenuhi permintaan pelanggan, barang tersebut akan tetap ada di rak dan tidak akan ditukar menjadi pendapatan yang diperlukan oleh setiap pautan dalam rantai nilai runcit.